Mușcătura de căpușe provoacă boala Lyme

Boala Lyme, borelioza sau „boala cu o mie de fețe” este o infecție care se transmite la om prin mușcătura de căpușe. Care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul și ce opțiuni de tratament sunt recomandate, explică Dr. Eudochia Toncoglaz, medic infecționist la Centrul Medical MediPartner, transmite stiridinmoldova.md.

Boala este determinată de o bacterie din grupul Borrelia: Borrelia burgdorferi, Borrelia afzeii sau Borrelia garinii. Gazdele naturale ale Borreliei sunt căpușe și ele transmit omului infecția prin mușcătură. Căpușele sunt mici, se văd foarte greu, cresc în iarbă, în zonele împădurite, cu vegetație abundentă.

Căpușele se pot prinde în zona cefei, axilar, pielea păroasă a capului, în spatele genunchilor, retroauricular, inghinal și organele genitale. Căpușa, înainte de a mușca, secretă o substanță anestezică, de aceea mușcătura ei nu doare.

Perioada de incubație (perioada între mușcătura de căpușă și apariția simptomelor) este de 7-14 zile, dar poate varia de la câteva zile până la luni și ani.

Stadiul I presupune infecția localizată, fiind reprezentată de eritemul migrator. Acesta are aspect de erupție circulară cu o zonă roșie în centru, înconjurată de piele de culoare normală, care la rândul ei este înconjurată de o nouă zonă roșie, ce se poate extinde. Acest eritem apare la locul mușcăturii, nefiind dureros și poate să persiste timp de 3-5 săptămâni.

Alte simptome care pot să apară sunt: febră, adenoapții (mărirea ganglionilor limfatici), oboseală, dureri musculare etc. Simptomele inițiale pot să dispară de la sine și dacă nu se instituie tratamentul corespunzător, infecția diseminează în organism.

Stadiul II reprezintă infecția diseminată, în care sunt afectate mai multe organe.

La nivelul pielii poate să apară eritem migrator la distanța de locul mușcăturii.

La nivelul inimii: pericardită, miocardită, cardiomiopatie, tulburări de ritm cardiac.

La nivelul articulațiilor: artrită acută, dureri articulare cu caracter migrator, tumefacții articulare.

La nivelul mușchilor apar dureri musculare.

La nivelul ochiilor: conjunctivită, uveită, keratită, tulburări de vedere, nevrită optică.

La nivelul ganglionilor apare limfadenopatia regională.

La nivelul ficatului: hepatomegalia, hepatita.

La nivelul splinei apare splenomegalia.

La nivelul sistemului nervos central apare neurroborelioza acută Lyme, definită prin: encefalită, cu tulburări de somn, tulburări de memorie, iritabilitate, edem cerebral; neuropatii craniene (inflamarea nervilor cranieni), care determină tulburări de vedere, tulburări auditive și paralizia nervului facial (paralizia Bell), tulburări radiculare, cu inflamarea nervilor din zona cervicală, toracală și lombară a coloanei vertebrale, cu dureri, pareze și parestezii la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Semne generale: oboseală și stare generală alterată, cu febră prelungită.

Stadiul III sau infecția persistentă se instalează la câteva luni sau ani după mușcătura de căpușă, fiind afectat întreg organismul cutanat – leziunile de la nivelul membrelor superioare și inferioare se sclerozează, se atrofiază, determinând acrodermatita cronică atrofică. Durerile musculare sunt foarte intense.

Afectarea cardiacă: pericardită, miocardită, palpitații, tulburări de ritm cardiac, tulburări de conducere cardiacă.

La nivelul ochilor: conjunctivită, keratită, tulburări vizuale, nevrită optică.

La nivelul articulațiilor apare artrita cronică Lyme, caracteristică acestui stadiu, manifestată prin: dureri osoase și articulare intense. Sunt afectate în special articulațiile mari (genunchi, coate și umăr), articulațiile prezintă inflamații cronice cu acumulare de lichid și evoluează spre eroziunea osoasă, osteoporoză.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.