Dumitru Alaiba, angajat ILEGAL la Cancelaria de Stat

Fostul consilier al ex-premierului Vlad Filat, Dumitru Alaiba, actualmente deputat pe listele PAS, a fost angajat ilegal în funcția de şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă a Cancelariei de Stat, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Într-un răspuns oficial al instituției la un demers al postului de TVVocea Basarabiei se arată că Dumitru Alaiba a fost numit în funcție în baza unei cereri personale.

„Cu referire la demersul din 24 aprilie 2019, prin care solicitaţi de a vă oferi decizia Comisiei de Concurs privind angajarea în anul 2009 a dlui Dumitru ALAIBA în funcţia publică de şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă a Cancelariei de Stat, comunicăm că o asemenea decizie nu există, or dl. ALAIBA a fost numit în funcţie în baza cererii personale, dar nu în urma desfăşurării procedurii de concurs, cum prevede art. 28 şi 29 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public”, se conține în răspunsul Cancelariei de Stat.

Potrivit postului TV citat, fiind consilier la Filat, Dumitru Alaiba și-a procurat un Volvo nou de 35.000 de dolari. De asemenea, Dumitru Alaiba mai are 3 apartamente în Moldova, două dintre care le-a cumpărat în după ce a plecat din funcția care o deținea la Guvern.

Anterior, Alaiba a apărut într-o investigație, unde este menționat că ar fi gestionat defectuos fondurile europene, alături de alți doi colegi de-ai săi. „Autoritățile europene au constatat nereguli în gestionarea fondurilor europene în perioada în care Alaiba activa în cadrul Cancelariei de Stat, fiind responsabil de repartizarea banilor donați de UE, alături de nașul său de cununie, Victor Bodiu. Mai exact, este vorba de două documente oficiale din care reiese clar că autoritățile europene au cerut de urgență ca fondurile să nu mai fie gestionate defectuos de către Cancelaria pe care o conducea nașul lui Dumitru Alaiba, ci să fie administrate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”, scrie actual.md.

Sursa citată precizează că ar fi vorba de fonduri alocate în cadrul Programului de Consolidare a Capacităților Instituționale, gestionat până în 2013 la Cancelaria de Stat. Comisia care decidea pentru ce proiecte vor merge fondurile europene era formată din trei moldoveni (Victor Bodiu, Vadim Pistrinciuc și Dumitru Alaiba) și doi reprezentanți ai UE. Potrivit acuzațiilor, cei trei repartizau fondurile pe criterii politice sau în urma unor înțelegeri dubioase cu beneficiarii. Ceilalți doi reprezentanți ai UE din cadrul comisiei s-ar fi plâns autorităților de la Bruxelles, care au constatat, inclusiv într-un raport al Curții Europene de Conturi, nereguli în administrarea suportului financiar al UE.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.