Monumentul eroului Ion Soltîs, inaugurat la Minsk. La ceremonie au participat Dodon și Greceanîi

Președintele PSRM, Igor Dodon, și speakerul Zinaida Greceanîi, au participat, în cadrul vizitei la Minsk, la ceremonia de inaugurare a monumentului eroului URSS, originar din Moldova, Ion Soltîs.

La solicitarea diasporei moldovenești, cu suportul Ambasadei țării noastre din Belarus și la inițiativa lui Igor Dodon, lansată în mandatul de președinte al țării, a fost inițiată procedura de creare a unui monument în cinstea conaționalului nostru, Ion Soltîs.

Președintele PSRM a remarcat că este de datoria fiecăruia să cinstească memoria eroilor care și-au pierdut viața în Marele Război pentru Apărarea Patriei pentru ca astăzi să trăim sub un cer senin.

Monumentul este instalat pe strada Ion Soltîs din Minsk, este confecționat din bronz și are 3,5 metri înălțime. Bustul este realizat de renumitul sculptor Khizri Asadulayev, autorul multor lucrări din Belarus.

În 1945, soldatul sovietic Ion Soltîs, de doar 22 de ani, a repetat fapta eroică a lui Alexandr Matrosov, aruncându-se asupra unei ambrazuri. Soltîs a fost înmormântat în apropiere de câmpul de luptă, în partea de vest a localității Louisenthal, Polonia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.