Ministerul Finanțelor: Majoritatea bugetarilor vor beneficia de creșteri salariale

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creșteri salariale între 6 și 10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1500-2000 de lei lunar. Despre aceasta a anunțat miercuri, 23 octombrie, Ministerul Finanțelor, transmite stiridinmoldova.md cu referire la MOLDPRES.

Astfel, în cazul primarilor din localitățile cu până la 20 de mii de locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decât unii angajați din subordinea lor, creșterile salariale vor atinge cifra de circa 1500 de lei lunar. Proiectul prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor, lefurile vor fi majorate cu 680 de lei și respectiv, circa 900 de lei, lunar.

Propunerile au fost discutate la consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022). Evenimentul a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale.

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din APL, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării.

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajați. Una dintre soluțiile acestei probleme este creșterea salariilor. Totodată, considerăm că aceste majorări ale retribuției muncii trebuie corelate cu creșterea productivității muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern și introducerea tehnologiilor și altor elemente care sporesc productivitatea muncii și asigură creșterea economică”, a menționat Natalia Gavrilița.

Legea bugetului pentru anul 2020 va intra în vigoare după ce va fi aprobată de guvern, iar ulterior, de parlament.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.