60% băncile lumii nu sînt îndeajuns de puternice pentru a supraviețui unui recul economic

Aproximativ 60% dintre toate băncile existente la nivel global nu sînt îndeajuns de puternice pentru a supraviețui unui recul economic, arată compania de consultanță McKinsey în ultimul său raport bancar, potrivit Business Insider, transmite stiridinmoldova.md.

McKinsey avertizează că băncile sunt din ce în ce mai vulnerabile deoarece nu cresc îndeajuns de rapid.

„La zece ani de la criza financiară globală, semnele că industria bancară au intrat în ultima fază a ciclului economic sînt clare: creșterea volumelor și veniturilor încetinește, cu împrumuturile crescând doar cu 4% în 2018 – cel mai mic nivel din ultimii 5 ani și cu 150 de puncte de bază sub creșterea nominală a Produsului Intern Brut (PIB)”, a adăugat McKinsey.

Cele 150 de puncte de bază înseamnă 1,5%. Astfel, creșterea de doar 4% a creditelor este cu 1,5% sub creșterea PIB-ului.

Încrederea investitorilor dispare

Compania de consultanță susține că încrederea investitorilor de pe burse în bănci se disipează.

Băncile americane au randamente cu 10 puncte procentuale mai bune decît cele europene, iar cele mari au rezultate mai bune decît cele mici.

McKinsey cere băncilor să ia măsuri ”curajoase” pentru a evita colapsul atunci când recesiunea va veni.

Amenințarea Google și Amazon

Aceasta dă ca exemplu asigurătorul chinez Ping An, care a investit în servicii de sănătate, industria auto, divertisment și servicii de turism.

De asemenea, sînt numiți giganții americani Amazon și Google, care oferă servicii financiare consumatorilor, pe care le combină cu alte produse și servicii ale lor.

Totuși, băncile cheltuie doar 35% din bugetele lor pe inovare, față de 70% cum e cazul companiilor din domeniul fintech, care îmbină tehnologia cu finanțele.

Semnele unei posibile crize au apărut de mai multe ori în ultimele luni, o serie de economiști și analiști avertizând că SUA ar putea intra în criză în 2020.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.