Marina Tauber: Se pune la cale o mare ilegalitate. Se încearcă a fi declarate nule alegerile primarului municipiului Orhei

Alegerile din municipiul Orhei ar putea fi declarate nule la ședința de astăzi a Comisie Electorale Centrale. Anunțul a fost făcut de către deputatul Marina Tauber pe pagina sa de Facebook. Ea face trimitere la un mesaj pe care l-au primit pe poșta electronică reprezentanții Partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”

„Asistăm la unele lucruri foarte stranii și periculoase. Se pune la cale o mare ilegalitate. Se încearcă a fi declarate nule alegerile primarului municipiului Orhei. Așa un mesaj am primit în poștă cu privire la agenda de azi a Comisiei Electorale Centrale, chiar dacă pe pagina oficială este o altă agendă”, menționează politicianul.

Deși nu are deocamdată o confirmare a acestui fapt, Marina Tauber admite că acest lucru s-ar putea întâmpla, cu încălcarea flagrantă a tuturor normelor legale.

„NU înțelegem ce se întâmplă, dar nu excludem că se va încerca să fie anulate alegerile din Orhei, în pofida faptului că mandatul deja este validat iar toate deciziile instanțelor de judecată sunt în favoarea primarului nou ales. Dacă autoritățile vor merge pe scenariul anulării ilegale a alegerilor în municipiul Orhei, acest pas va constitui o violare fără precedent a legislației și tuturor drepturilor fundamentale”,  a mai scris ea.

Potrivit deputatului, CEC nu are niciun drept legal să anuleze alegerile fără o decizie a organelor electorale locale și fără decizia instanțelor de judecată.

„Cazul scandalos al anulării alegerilor din municipiul Chișinău din 2018 riscă să se repete dar cu o amploare mult mai gravă. Votul orheienilor va fi protejat  și vom lupta pentru dreptate și echitate până la final!”, a conchis deputatul.

Amintim că încercările reprezentantului PAS, la Orhei, au fost contracarate de către mai multe instanțe de judecată, inclusiv de Curtea Supremă de Justiție și organele electorale. Astfel, deciziile magistraților au confirmat legalitatea alegerii Tatianei Cociu la funcția de primar al municipiului.

Cea mai recentă hotărâre a fost pronunțată pe 1 decembrie 2023, recursul candidatului PAS Sergiu Stanciu, care a cerut anularea înregistrării candidatului Tatiana Cociu la alegerile primarului pentru municipiul Orhei, a fost declarat inadmisibil, în urma unei decizii definitive și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție. Anterior și Judecătoria Orhei, dar  și Curtea de Apel a respins contestațiile PAS care a acuzat primarul ales al municipiului Orhei de încălcări electorale.

Candidatul PAS și-a încercat norocul și la organele electorale. El a inițiat alte două contestații cerând deja infirmarea alegerilor și anularea mandatului primarului ales. Însă, Organele electorale din Orhei, dar și judecătoria Orhei au respins și aceste solicitări.

Menționăm că, Tatiana Cociu a obținut 63% din voturi, în timp ce  candidatul PAS, Sergiu Stanciu, s-a clasat pe locul secund, cu 17% din voturi.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.