Malaezia a promis că va trimite înapoi 400 de tone de deşeuri din plastic în ţările de origine

Ministerul Mediului din Malaezia a promis că va trimite înapoi 400 de tone de deşeuri din plastic contaminate, pe fondul îngrijorărilor crescânde potrivit cărora importurile ilegale de deşeuri din plastic vor transforma ţara într-o „groapă de gunoi”, a informat marţi ziarul New Straits Times, citat de dpa, transmite stiridinmoldova.md.

„De aceea vrem să controlam (importurile de deşeuri din plastic). Vrem să ripostăm”, a declarat ministrul mediului, ştiinţei, tehnologiei şi schimbărilor climatice, Yeo Bee Yin, în cadrul unei conferinţe de presă, în timpul unei vizite în Portul Klang, cel mai mare port din Malaezia.

„Ele (alte ţări) aruncă (deşeurile) la noi. Vom riposta şi le vom trimite înapoi”, a adăugat ea, precizând că este vorba despre o chestiune de „demnitate şi suveranitate a ţării”.

Nu este clar către ce ţări vor fi trimise deşeurile din plastic. Potrivit ministrului, costurile vor fi suportate de ţările de origine.

Informaţiile privind importul şi procesarea ilegală a deşeurilor de plastic în Malaezia au început să apară în 2018, după ce China a impus o interdicţie privind importul de deşeuri din plastic ca urmare a îngrijorărilor legate de impactul asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.

De atunci, clipuri video şi fotografii cu deşeuri din plastic care sunt depozitate ilegal şi incinerate în zone din Malaezia precum Jenjarom şi Klang circulă în mediul online, iar rezidenţii se plâng că le provoacă probleme respiratorii şi poluează apele subterane.

În aprilie, poliţia a descoperit o companie care a introdus ilegal în ţară 24 de containere cu deşeuri de plastic contaminate, despre care se crede că proveneau din Spania, sub declaraţia falsă că era plastic necontaminat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.