Mai mulți deputați vor continua să rămână legal și în Guvern cât și premierul Pavel Filip

Mai mulți deputați vor continua să dețină cumulativ două funcții în perioada următoare, chiar dacă ieri a expirat termenul de 30 de zile, potrivit Legii despre statutul deputatului în Parlament, când aleșii poporului trebuie să renunțe la activitatea pe care o desfășurau anterior. Este vorba miniștrii Alexandru Jizdan, Monica Babuc și Nicolae Ciubuc, scrie deschide.md. Precizăm că și premierul Pavel Filip rămâne în funcție, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Potrivit legislației, mandatul de deputat este incompatibil cu funcția de președinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, Avocat al Poporului, funcției de ales local sau oricărei alte funcții remunerate, cu excepția activității didactice și științifice.

Astfel, mai mulți membri ai Guvernului, premierul Pavel Filip, ministrul Agriculturii Nicolae Ciubuc, ministrul Educație, Culturii și Cercetării Monica Babuc și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, urmau să rămână, începând cu ziua de marți, 9 aprilie, fără funcții în cadrul Executivului. Însă, ei au beneficiat de o hotărâre a Curții Constituționale de acum patru ani, când magistrații s-au expus pe marginea unei sesizări venite din partea deputaților socialiști Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vladimir Țurcan, Vasile Bolea și Grigore Novac.

Deputații PSRM au solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea unor prevederi din Constituție care privesc incompatibilitatea funcției de deputat. Printre întrebările adresate, socialiștii au rugat magistrații să se expună asupra situației de incompatibilitate, dar și în ce condiții deputatul poate deține cumulativ mai multe funcții.

Prin hotărârea din 24 iunie 2015, Curtea Constituțională a declarat că „la constituirea noului Parlament, în cazul alegerii membrilor în exercițiu ai Guvernului demisionar în funcția de deputat, aceștia pot cumula funcțiile până la data depunerii jurământului de către membrii noului Guvern”.

De precizat că, pe parcursul ultimelor săptămâni, mai mulți primari și președinți de raion au renunțat la funcții în favoarea mandatului de deputat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.