Japonia, ceremonie comemorativă de la 11 martie 2011

Japonia a comemorat luni victimele tragediei petrecute în urmă cu opt ani, la 11 martie 2011, când un seism de 9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima, provocând moartea a aproximativ 18.500 de persoane, transmite stiridinmoldova.md.

Victimelor le-a fost adus un omagiu naţional la Tokyo, în prezenţa prinţului Akishino, fiul cel mic al împăratului Akihito, şi a soţiei sale Kiko, care au reprezentat cuplul imperial.

La ceremonia comemorativă oficială, care are loc în fiecare an începând din 2012, au luat parte premierul Shinzo Abe, alţi membri ai guvernului, familii ale victimelor şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

La 14.46 (05.46 GMT), ora exactă la care s-a produs cutremurul în larg, s-a ţinut un minut de reculegere, căruia i s-au alăturat şi numeroşi japonezi în diferite locuri din ţară, mai ales de-a lungul coastei nord-estice devastate, unde familiile celor dispăruţi au depus buchete de flori.

În martie 2011, seismul şi tsunamiul care a urmat şi care a atins pe alocuri zeci de metri în înălţime, au provocat în mod direct moartea a 18.430 de oameni, însă au putut fi găsite doar 15.897 de cadavre.

Se consideră că, ulterior, au mai decedat 3.700 de persoane din cauza condiţiilor foarte dificile de evacuare şi de trai după catastrofa naturală şi accidentul nuclear, iar omagiul de luni le-a fost destinat şi lor.

„Nu putem simţi decât tristeţe gândindu-ne la suferinţa celor care şi-au pierdut membri de familie, părinţi sau prieteni”, a declarat prim-ministrul Shinzo Abe. El a afirmat că reconstrucţia progresează, dar zeci de mii de oameni continuă să trăiască în condiţii foarte dificile.

Guvernul vrea neapărat ca regiunea devastată să facă o bună impresie cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020 şi promite să accelereze lucrările pe şantiere.

Această intenţie, care presupune revenirea locuitorilor evacuaţi din cauza radiaţiilor de la Fukushima, îngrijorează însă organizaţii de apărare a drepturilor omului, care se tem pentru sănătatea pe termen lung a copiilor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.