Oamenii care au apnee, riscă să facă Alzheimer

Oamenii care au apnee, adică se opresc din respirat în timpul somnului, riscă să facă Alzheimer. În zona din creier care gestionează memoria se acumulează proteine considerate responsabile pentru declanşarea bolii, transmite stiridinmoldova.md.

Studiul a fost realizat pe un număr de participanți relativ mic, 288, toți cu vârste de peste 65 de ani și fără demență. Partenerii de viață au fost cei care le-au monitorizat episoadele de apnee din timpul nopții.

În paralel, oamenii de știință le-au verificat tomografic modificările din creier și au vizat în special acumulările de proteine tau, considerate responsabile pentru declanșarea bolii Alzheimer. La 4,5 la sută dintre participanții care au avut apnee, aceste proteine au fost prezente într-un nivel mult mai mare decât la ceilalți, în acea zonă din creier responsabilă cu memoria, orientarea în timp și spațiu.

Cercetătorii trebuie să continue studiile pentru că nu au putut stabili încă dacă apneea este de vină pentru formarea acestor plăci sau invers. În plus, nu este singura problemă medicală pe care oprirea respirației în somn o poate provoca. Alte studii recente vorbesc și despre inflamații prin tot corpul, precum și de boli cardiovasculare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.