Ion Ceban a organizat prima ședință cu membrii Consiliului consultativ economic, financiar pe lângă Primarul General al Chișinăului. S-a discutat despre aplicarea taxelor locale în anul 2023

Prima ședință cu membrii Consiliului consultativ economic, financiar pe lângă Primarul General al municipiului Chişinău, a fost organizată de către primarul general Ion Ceban.

Potrivit edilului, din consiliul fac parte 12 membri din domeniul HoReCa, Asociaţia Investitorilor Străini, Asociaţia Businessului European, Camera de comerţ şi industrie din Republica Moldova, dar şi experţi economici.

“Subiectul pus astăzi în discuţie a fost Proiectul de decizie privind aplicarea taxelor locale în anul 2023 şi impactul acestora asupra mediului de afaceri şi cetăţeni.

Încasările preconizate la buget din aplicarea taxelor locale sunt de 345 de mil. de lei.
Pentru anul curent, din taxele locale se planifică să ajungă în bugetul municipal 316, 6 mil. de lei.

Precizez că taxele locale sunt indexate în funcţie de rata inflaţiei pentru anul precedent încheiat, în cazul dat 2021, ceea ce constituie o indexare cu 5,1%.

Susţinem agenţii economici şi cetăţenii simpli, pentru ca să nu îngreunăm plăţile care şi aşa au crescut uriaş în ultimele luni. Mă refer aici la resursele energetice.

Încurajăm mediul de afaceri încercând să creăm o previzibilitate şi o claritate pentru anul 2023. Astfel, oferim scutiri sau chiar taxe „zero” pentru producătorii autohtoni, meşteri populari”, a declarat Ceban.

Edilul a mulţumit membrilor Consiliului consultativ economic, financiar şi a stabilit ca în aceeaşi componenţă să discute în săptămânile care urmează şi bugetul municipal pentru anul 2023.

La fel, va discuta mai detaliat despre iniţiativele de Programe de Susţinere a Tinerilor şi Migranţilor, a startup-urilor şi Întreprindelor Mici şi Mijlocii.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.