Investiții în pericol: Moldova, pe locul 49 în lista statelor cu riscuri – Liderul “ȘANSĂ” trage un semnal de alarmă

Alexei Lungu, liderul partidului politic “ȘANSĂ”, consideră că potențialul de atragere a investițiilor Moldovei a degradat dramatic și asta se întâmplă din cauza politicii interne și externe iresponsabile a puterii. “Autoritățile noastre dau vina pe evenimentele din Ucraina, când sunt rugate să comenteze problema, dar acestea nu au nicio legătură cu situația urâtă din domeniu, – consideră politicianul.- Acest conflict este doar o scuză la îndemâna puterii”.

În lista cu 176 de state cu riscuri de investiții, republica noastră ocupă locul 49. Din aceeași listă mai fac parte Angola, Bosnia și Herțegovina, Turcia, Congo, Egipt, Iran, Kenya, Kârgâzstan.

Referindu-se la motivele degradării climatului investițional din țară, Lungu a enumerat câteva motive, care i se par evidente: pierderea piețelor tradiționale, probleme de logistică și prețurile enorme de transport, tarifele exagerate la energie și utilități.

Liderul partidului “ȘANSĂ” a subliniat, că există și factori ai degradării, ce depind direct de competențele și profesionalismul guvernării, cum ar fi emigrarea populației, care ia amploare,  pierderea competitivității produselor moldovenești, deficitul bugetar excesiv și instabilitatea financiară a țării. Lungu a atras atenția asupra  declarațiilor lipsite de responsabilitate ale conducerii țării cu privire la riscurile de securitate și la prelungirea nejustificată a stării de urgență. Acestea în mod sigur nu pot decât înrăutăți climatul investițional din Moldova, – a conchis politicianul.

Chiar dacă Moody’s a atribuit Moldovei anterior nivelul B3 cu o prognoză stabilă, optimismul nu își găsește locul aici: în ultimii ani volumul investițiilor în Moldova a scăzut mult. Rezultatul este că populația sărăcește, corupția și birocrația înflorește, presiunea administrativă asupra afacerilor crește, iar contrabanda se extinde.

Întrebat, dacă poate oare fi schimbată această stare de lucruri, liderul de partid a răspuns:  “O ȘANSĂ există cu siguranță!”

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.