Guvernarea din Moldova acuzată de tentative de fraudare a alegerilor: Ce s-a discutat la masa rotundă

Astăzi, la Chișinău, a avut loc o importantă masă rotundă, organizată de Asociația Publică “Republica” și Centrul pentru Monitorizarea Respectării Drepturilor Cetățenilor din Republica Moldova, în care s-au discutat amenințările fraudei electorale și provocările cu care se confruntă Republica Moldova. În cadrul evenimentului, a fost exprimată îngrijorarea față de posibilele falsificări ale rezultatelor alegerilor de către guvernare.

La masa rotundă au participat 17 reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Republica Moldova, printre care s-au numărat fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere, doctorul în drept și profesorul Pavel Midrigan, fostul vicepremier Victor Stepaniuc, precum și primul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru.

Partidul de guvernământ a fost acuzat de dorința de a menține puterea cu orice preț, inclusiv prin utilizarea stării de urgență, care este în vigoare de 20 de luni, pentru a frauda alegerile. De asemenea, au fost semnalate presiuni asupra primarilor, amenințări cu privarea de finanțare, ignorarea deciziilor Curții Constituționale și ale Comisiei Electorale Centrale, precum și stabilirea independentă a criteriilor de participare la alegeri.

În cadrul întâlnirii, au fost propuse măsuri de prevenire a fraudei electorale, inclusiv o declarație publică privind această amenințare, o mai mare sensibilizare a mass-media și convocarea unui al doilea Congres al cetățenilor moldoveni pentru a consolida eforturile. Toate aceste acțiuni au ca scop asigurarea unor alegeri mai corecte și menținerea securității naționale și a valorilor democratice în Moldova.

În concluzie, participanții la masa rotundă solicită ca măsurile și rezoluția propuse să fie comunicate Președintelui, membrilor Parlamentului, membrilor Guvernului, șefilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum și mass-mediei. Aceasta contribuie la informarea cetățenilor și la crearea condițiilor pentru alegeri mai corecte și mai transparente, contribuind la securitatea națională și la consolidarea valorilor democratice în Republica Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.