În doi ani, PSRM a promovat mai multe proiecte de susținere a pensionarilor, veteranilor și familiilor cu copii

În anii 2019-2021, PSRM și președintele Igor Dodon au înaintat în Parlament zeci de proiecte de lege menite să îmbunătățească viața cetățenilor. Deputatul PSRM, Alla Darovannaia, a declarat că la propunerea socialiștilor, Parlamentul de legislatura a X-a a votat pentru majorarea salariilor, a pensiilor, prestațiilor sociale, indexarea de două ori pe ani a tuturor pensiilor.

Astfel, la inițiativa lui Igor Dodon, pensionarii și beneficiarii de ajutor social cu venituri mici au primit un sport unic din partea statului. În 2020, acest ajutor a fost de 700 de lei și a fost acordat pentru 581 de mii de persoane, la 01 octombrie 2020, alocația a fost majorată până la 900 de lei și de ea au beneficiat 643 de mii de oameni. În 2021, peste 673 de mii de persoane au primit ajutorul unic, care a crescut până la 1000 de lei.

În premieră, la inițiativa socialiștilor, pensiile s-au indexat de două ori pe an. Anul acesta, la 01 aprilie, pensia a fost indexată cu 3,89% pentru 663 de mii de pensionari. În rezultat, pensia minimă a constituit 1188 de lei, iar pensia medie pentru limita de vârstă este de 2208 lei.

La inițiativa PSRM, a fost urgentată și perioada de reexaminare a pensiilor pentru beneficiarii care încă mai lucrează. În urma acestor recalculări, pensiile practic s-au dublat.

Tot la inițiativa PSRM a fost micșorată vârsta de pensionare pentru femei până la 57 de ani, iar pentru bărbați – până la 62 de ani. Legea va intra în vigoare din 01 ianuarie 2022.

De asemenea, au fost majorate și pensiile de urmaș, alocațiile sociale de stat pentru mai multe categorii de populație, inclusiv pentru veteranii de război și participanții la conflictele armate, indemnizațiile la nașterea copilului.

La propunerea PSRM s-a decis acordarea indemnizațiilor pentru urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19.

Alla Darovannaia a declarat că fracțiunea PSRM va continua să promoveze proiecte similare și în Parlamentul următor.

”PSRM a demonstrat consecvență în promovarea programului său, inclusiv față de solicitările cetățenilor. Nu așa cum alte partide, care apar și se gândesc la alegători doar în timpul campaniilor electorale și atunci selectiv. Vom merge în raioane să discutăm cu oamenii despre toate aceste idei sociale. Să aducem la cunoștință fiecărui cetățean, ce am realizat și ce avem de realizat. Noi niciodată nu am împărțit oamenii în buni sau în răi, în ai noștri sau ai voștri. Noi am fost fermi și hotărâți pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai a fiecărui cetățean. În frunte cu președintele nostru, domnul Dodon, am promovat și vom promova în continuare conceptul de bunăstare socială și de luptă cu nedreptatea socială”, a declarat deputatul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.