Igor Dodon a anunțat noi măsuri de susținere a businessului

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat despre lansarea unui nou pachet de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri din țară. Potrivit șefului statului, acest suport va fi unul semnificativ pentru agenții economici.

O primă măsură se referă la extinderea termenului de reeșalonare a creditelor luate de agenții economici până la sfârșitul anului. În prezent, acest termen este de până la 1 iunie 2020.

De asemenea, statul va acoperi dobânzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de până la 31 decembrie 2021.

Igor Dodon anunță că acest suport din partea statului este de până la 24 de miliarde de lei și practic va acoperi valoarea tuturor creditelor accesate de agenții economici care se ridică la aproximativ 27 de miliarde de lei. 

”Anterior am propus, Guvernul a acceptat și Parlamentul a votat, trei fonduri de salarizare pentru acoperirea dobânzilor și doar până la sfârșitul anului curent. Acum venim cu propunerea de a acoperi pentru întreprinderile care iau credite noi dobânzile pentru șase fonduri de salarizare. Aceasta nu înseamnă că acești bani vor fi utilizați doar pentru salarii, fiecare întreprindere va decide. Și să acoperim această rată până la sfârșitul anului viitor. Este vorba despre rata de 8,7 % în lei și mai mult de 4% în valută”, a spus președintele.

Șeful statului a precizat că, în prezent, fondul de salarizare lunar în sectorul real al economiei este de aproape 4 miliarde de lei.

”Șase fonduri de salarizare înseamnă circa 24 de miliarde de lei statul va acoperi dobânzile bancare pentru aceste credite. La moment, sectorul real al economiei are credite în valoare de aproape 27 de miliarde de lei. Practic prin această măsură noi acoperim dobânzile pentru toate creditele bancare care vor fi accesate de agenții economici”, a declarat Dodon.

Președintele a menționat că această măsură se va extinde și pentru creditele luate de agenții economici de la organizațiile de microfinanțare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.