Guvernul Gavrilița a plagiat un proiect de lege votat de Parlamentul trecut

Guvernul Gavrilița a plagiat un proiect de lege votat de Parlamentul trecut la inițiativa deputaților PSRM și care se referă la majorarea alocației lunare pentru participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl cu dizabilități severe.

Proiectul votat, miercuri, de Guvernul PAS este semnat de premierul Natalia Gavrilița, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi. 

Documentul este similar cu proiectul de lege PSRM votat de Parlament, în două lecturi, în data de 24 aprilie 2021. Legea prevede creșterea, din 01 septembrie 2021, a alocației lunare pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru persoanele cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl de la 500 de lei la până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilită anual de Guvern. Conform inițiativei PSRM, indemnizația urma să crească, în fiecare an, odată cu indexarea pensiei minime pentru limita de vârstă. 

Proiectul poate fi ușor găsit pe site-ul Parlamentului cu numărul de înregistrare 83 din data de 23.03.2021, care la moment are statut de ”Adoptat”.

Documentul votat, miercurea aceasta, de Guvern este practic identic cu cel al PSRM. Acesta prevede, la fel, majorarea de la 500 de lei la până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă a cuantumului alocației lunare pentru îngrijire, însoțire și supraveghere pentru participanții сare au avut de suferit de ре urma catastrofei de la Cernobîl cu dizabilități sеvеrе, imobilizate la pat. Aici mai sunt adăugați și colaboratorii subdiviziunilor de risc deosebit cu dizabilități severe imobilizați la pat.

În ședința din 24 aprilie a Parlamentului, atunci când a fost votat un proiect similar, unul din autorii inițiativei, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că în acest an această indemnizație urmează să crească până la aproape 1000 de lei. Guvernul, la fel, a anunțat astăzi, 12 august, că acest ajutor va crește până la 950 de lei. 

Ca și legea votată la inițiativa PSRM și documentul votat astăzi de Guvernul Gavrilița prevede majorarea acestor alocații din 01 septembrie 2021.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.