Politolog, despre așteptările de la vizita lui Kozak în Moldova

Vizita șefului-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, a avut loc în contextul schimbării guvernării în Moldova. Vizita a avut rezultate bune, iar asta înseamnă că am putea să ne așteptăm la o întâlnire dintre Maia Sandu și Vladimir Putin. Constatarea a fost făcută de către politologul Ian Lisnevschi în studioul postului de radio Sputnik Moldova

Așteptările de la vizita lui Kozak în Moldova

Există foarte puține informații despre vizită, dar putem presupune că Federația Rusă vrea să se convingă că politica externă a Moldovei este echilibrată și bazată pe diplomație. Părțile au abordat chestiuni ce țin de Moldova și Rusia: Transnistria, exportul mărfurilor moldovenești și problemele din sectorul energetic, mai exact ceea ce ține de gazele naturale. Toate aceste chestiuni țin de viziunea noului guvern, ținând cont de direcția luată spre integrarea europeană, anunțată de prim-ministrul Natalia Gavrilița”, Ian Lisnevschi politolog

Expertul consideră că nu e o problemă pentru partea rusă dacă Moldova își propune să dezvolte relații bilaterale bune cu România și va pune accentul pe integrarea europeană. Lisnevschi e de părere că Federația Rusă este mult mai interesată de aspectele ce țin de „retorica anti-rusă”, declanșată la nivel global în 2018. Politologul a amintit de greșelile sau tentativele autorităților unor țări de a deveni „frate mai mare”, care însă au generat probleme în Georgia și Ucraina.

Cred că este vorba de o tatonare a politicii moldovenești: să se convingă dacă nu cumva Moldova a luat aceeași cale greșită pe care au mers cele două țări menționate”, crede Lisnevschi.

Care este miza autorităților moldovene

Lisnevschi este de părere că autoritățile din Moldova pot oferi puține Federației Ruse. Cel mai probabil, a fost mai mult o tatonare doar din partea Rusiei, deoarece nu există deplină claritate în republică, nici măcar în politica internă.

Mai curând, este nevoie de o poziție diplomatică aici: autoritățile noastre trebuie să demonstreze Rusiei că nu prezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei. Dimpotrivă, că autoritățile sunt deschise în relațiile cu România, că doresc ca țara să devină una europeană și că aceste două aspecte nu contravin intereselor Rusiei”, se arată sigur interlocutorul Sputnik Moldova.

Potrivit lui Lisnevschi, unii politicieni din alte țări, declarându-se „pro-europeni”, comit multe greșeli, devin radicali, deoarece în spatele integrării europene își camuflează confruntările cu unele țări, iar dacă „Moldova reușește să-și mențină neutralitatea, atunci va avea de câștigat mult”.

Expertul a mai spus: mulți speră că pentru noile autorități, relațiile moldo-ruse vor rămâne prioritare.

În același timp, după cum a precizat Lisnevschi, pentru a deveni o țară europeană cu principii și democrație, e necesară continuarea cooperării cu absolut toate țările, acest lucru fiind înțeles chiar și de statele europene: Franța și Germania au relații bune cu Federația Rusă, la fel și SUA, în ciuda tuturor conflictelor, încearcă să-și mențină relațiile cu Federația Rusă.

Consider că această întâlnire, ca și cea din 2019, urmărește obținerea informațiilor despre viziunea guvernului pentru perioada următorilor doi ani. Am impresia că dacă după această primă vizită se vor stabili relații bune, atunci trebuie să ne așteptăm la o întâlnire dintre Sandu și Putin”, crede expertul.

Lisnevschi a amintit că Maia Sandu, în calitate de prim-ministru, s-a întâlnit cu Dmitri Kozak în iunie 2019.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.