Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Franța va face cooperare spațială cu China - Știri din Moldova

Franța va face cooperare spațială cu China

Franţa şi China au semnat luni la Paris un acord de cooperare spaţială ce prevede includerea unor instrumente ştiinţifice franceze la bordul sondei chineze Chang’e-6, a cărei misiune spre Lună este prevăzută pentru anii 2023-2024, au anunţat reprezentanţii agenţiei spaţiale franceze (CNES), transmite stiridinmoldova.md.

„Franţa va ajunge pe Lună odată cu China”, s-a felicitat Jean-Yves Le Gall, preşedintele CNES, care a semnat această scrisoare de intenţie cu Zhang Jianhua, vice-administratorul agenţiei spaţiale chineze (CNSA), la Palatul Elysee, în prezenţa preşedinţilor Emmanuel Macron şi Xi Jinping. După părerea oficialului francez, noul contract reprezintă “un acord istoric”.

„Vom îmbarca o cantitate de 15 kilograme de experimente la bordul viitoarei misiuni Chang’e-6, care va pleca într-o misiune de recoltare a unor eşantioane lunare în 2023-2024”, a precizat pentru AFP directorul CNES – Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Franţa.

„Vom trimite în spaţiu o cameră foto-video, un analizator, vom realiza analize chimice ale mineralelor lunare”, a detaliat el.

„Franţa va face ştiinţă pe Lună şi nu am mai făcut niciodată acest lucru până acum. Este vorba cu adevărat despre o mare premieră”, a adăugat directorul CNES.

China desfăşoară un program lunar foarte ambiţios. Această ţară a reuşit o premieră mondială la începutul lunii ianuarie, când un vehicul spaţial al său, Chang’e-4, a reuşit să se plaseze cu succes pe faţa nevăzută a Lunii.

Misiunea Chang’e-5 are scopul de a colecta eşantioane lunare şi de a le aduce apoi pe Terra. Misiunea Chang’e-6 va fi la rândul ei o misiune ce vizează aducerea pe Pământ a unor mostre prelevate de pe Lună.

„Încă o dată, confirmăm prin acest acord că Franţa este ţara din lume care deţine cele mai multe cooperări spaţiale cu China”, a declarat Jean-Yves Le Gall.

Trimiterea în spaţiu a unui astronaut francez în cadrul unei misiuni chineze „face de asemenea parte dintre lucrurile care sunt discutate” între cele două ţări, a precizat Jean-Yves Le Gall. „Este clar că faptul de a avea o colaborare cu China care se amplifică va facilita lucrurile la momentul potrivit”, a adăugat el. Astronautul francez Thomas Pesquet a învăţat deja limba chineză, la fel ca alţi astronauţi europeni.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.