Franţa şi Italia 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că ţara sa şi Italia vor marca împreună împlinirea a 500 de ani de la moartea pictorului, sculptorului şi inventatorului de geniu Leonardo da Vinci, transmite stiridinmoldova.md cu referire la dpa.

Emmanuel Macron a declarat duminică pentru postul de televiziune italian RAI că în timpul vizitei de stat a preşedintelui italian Sergio Mattarella în Franţa cei doi lideri au decis să se întâlnească cu tineri francezi şi italieni pe 2 mai pentru a discuta despre „viitorul Europei”. Data marchează împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci în Amboise, în centrul Franţei.

„În ceea ce mă priveşte, vicisitudinile recente nu sunt grave, trebuie să trecem peste ele”, a declarat Macron pentru programul „Che Tempo Che Fa”.

Italia şi Franţa revendică amândouă geniul Renaşterii, care s-a născut în Italia şi şi-a petrecut majoritatea vieţii în această ţară. Ele au avut recent discuţii în legătură cu planurile Muzeului Luvru din Paris de a găzdui o expoziţie la scară largă, prezentând aproape toate picturile lui Leonardo da Vinci, inclusiv lucrări împrumutate de la muzee italiene.

Noua guvernare de coaliţie populistă de la Roma a cerut renegocierea acordului dintre muzeu şi fostul guvern social-democrat italian.

Subsecretarul de stat italian pentru patrimoniul cultural Lucia Borgonzoni s-a plâns în ianuarie de acest acord, argumentând că Leonardo da Vinci doar „a murit” în Franţa.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.