Focar de gripă aviară în Moldova. Mai multe păsări domestice au fost nimicite

Un focar de gripă aviară a fost depistat în satul Hirișeni, raionul Telenești. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că testele de laborator efectuate de Departamentul virusologie specială al Institutului Zooprofilactic și experimental din Italia au confirmat prezența virusului Gripei Aviare subtipul H5N1 în probele recoltate de la păsări domestice din această localitate.

Potrivit ANSA, păsările infectate au fost nimicite în scopul lichidării rapide a focarului, iar proprietarii vor beneficia de despăgubiri.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

ANSA a solicitat gospodarilor să nu scoată păsările pe imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării. Agenția mai cere proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor păsări sălbatice.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.