Finanțările Băncii Europene de Investiții au depășit 849 de milioane de euro în Republica Moldova

Uniunea Europeană depune eforturi pentru a promova dezvoltarea durabilă și bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova. Din 2008, Banca Europeană de Investiții are un rol esențial în sprijinirea economiei țării în ceea ce privește alinierea la standardele de viață din UE.

BEI a furnizat finanțare pe termen lung pentru sectoarele cheie, sprijinind întreprinderile mici și mijlocii, educația agricolă și cercetarea, precum și asigurând fonduri pentru modernizarea rețelei de drumuri, diversificarea surselor de energie, asigurarea cu apă potabilă și salubrizare. Finanțările depășesc suma totală de 849 de milioane de euro.

image.png

În calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI finanțează proiecte de infrastructură care îmbunătățesc conexiunea dintre Republica Moldova și UE, ceea ce oferă noi oportunități comerciale și încurajează investițiile străine directe în țară.

Sectorul transporturilor deține cea mai mare proporție a finanțărilor, circa 40%. BEI a sprijinit reabilitarea unor tronsoane de drumuri naționale, a pistei Aeroportului Chișinău, dar și extinderea terminalelor. Totodată, a fost pusă la dispoziție finanțarea necesară pentru achiziționarea a 90 de troleibuze noi.

image.png

Sectorul energetic a primit, de asemenea, o atenție deosebită, fiind vorba despre o cotă de 18% din finanțare. Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova să își diversifice sursele de energie prin susținerea proiectului de construcție a gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 km și a unei noi linii electrice de 400 kV pe traseul Vulcănești-Chișinău.

Proiecte în horticultură și viticultură

Prin intermediul Băncii Europene de Investiții, Uniunea Europeană oferă suport agricultorilor moldoveni pentru dezvoltarea afacerilor rurale și creșterea competitivității acestora.

Din 2016 și până în prezent, în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei au fost acordate împrumuturi în valoare de 51 de milioane de euro pentru dezvoltarea și restructurarea întregului lanț valoric al sectorului horticol și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

image.png

Totodată, în urma finanțărilor din cadrul programului de restructurare a sectorului vitivinicol Filière du Vin, exporturile de vin îmbuteliat către țările UE și alte piețe au crescut semnificativ. Volumul total de vinuri exportate în sticle s-a majorat de la 35 de milioane de litri, în 2015, la 46 de milioane de litri în 2019, cu o valoare de export care a crescut de la 1220 de milioane de lei la 1774 de milioane de lei.

image.png

Creșterea exporturilor se datorează implementării Acordului de Liber Schimb care urmărește eliminarea graduală a taxelor vamale de import și export. De altfel, începând cu 2014, în calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI a fost unul dintre principalii actori care au sprijinit Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, precum și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

În prezent, aproximativ 70% din exporturile moldovenești sunt direcționate către UE, iar importurile reprezintă aproape 50%.

Astfel, Uniunea Europeană este primul partener comercial al Republicii Moldova și primul investitor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.