Executivul a aprobat Politica fiscală şi vamală pentru anul 2021

Guvernul a aprobat proiectul Politicii fiscale şi vamale pentru anul 2021, care prevede reducerea unor impozite pentru sectoarele afectate de criza pandemică și de calamităţile naturale.

Astfel, pentru agenții economici din domeniul HoReCa este propusă reducerea cotei TVA de la 15 la 12 la sută. Asta după ce, în primăvara acestui an, HoReCa a beneficiat de micșorarea TVA de la 20 la 15 la sută.

Autoritățile vor continua să sprijine și sectorul agricol, care urmează să obțină micșorarea TVA la importul de fertilizanţi şi îngrăşăminte de la 20 la 12 la sută. Această măsură le va permite companiilor din domeniu să economisească, cel puţin, 220 de milioane de lei. Banii vor putea fi utilizaţi pentru dezvoltarea afacerilor.

De asemenea, Executivul a prelungit până în 2023 facilităţile oferite sectorului IT. Companiile din domeniu vor achita un singur impozit, în mărime de șapte la sută din vânzări.

Totodată, a fost exclusă prohibiţia la importul automobilelor, în funcţie de ani.

În politica fiscală sunt incluse şi măsuri de susţinere a populaţiei şi familiei. În acest sens, pentru persoanele fizice, inclusiv familiile cu copii, Guvernul propune majorarea cu cinci la sută a sumelor scutite de impozite. Este vorba de 25,2 mii de lei. Tot cu cinci la sută sau până la nivelul de 18,9 mii de lei a crescut suma neimpozitată pentru persoanele cu dizabilităţi aflate la întreţinere, în timp ce pentru persoanele întreținute suma scutirilor a crescut cu 50 la sută şi va ajunge la 4500 de lei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.