Ex-Ministru al Justiției: Febra electorală nu i-a părăsit încă pe cei care au preluat puterea în Moldova

Ex-Ministru al Justiției și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a comentat dorința noului Guvern condus de Natalia Gavrilița, de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

În cadrul unei emisiuni televizate, Tănase a ținut să accentueze că febra electorală nu i-a părăsit încă pe cei care au preluat puterea în Republica Moldova.

„În ciuda faptului că au un mandat al poporului, acest mandat trebuie îndeplinit în strictă conformitate cu prevederile Constituției. Este greșit atunci când se face referire la necesitatea evaluării performanțelor procurorului. Trebuie să le spunem lucrurilor așa cum este, iar actualul Guvern dorește un alt procuror general. Avem deja experiența comisiilor meritocratice, ale competițiilor care nu au fost respectate nici măcar de cei care le-au condus”, a menționat Alexandru Tănase.

Totodată, Tănase a calificat metoda folosită de PAS, ca fiind una veche, sovietică, atunci când puterea în stat este exercitată exclusiv prin instrumente represive, și nu prin instrumente legale și instituționale.

Amintim că, proiectul care prevede posibilitatea demiterii procurorului general, înregistrat, marți, de ministrul Justiției, a fost criticat dur de unii experți. Astfel, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, este de părere că asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor.

Asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor. Așa a comentat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, proiectul de lege ce prevede, între altele, demiterea procurorului general, înregistrat ieri de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui Vladislav Gribincea, din punct de veredere politic, ar exista alte mijloace prin care poate fi soluționată neînțelegerea între procurorul general și conducerea țării, cum ar fi comunicarea. Gribincea spune că cele două părți ar trebui să se așeze la masa de discuții și să ajungă la un consens. Mai mult, juristul susține că votarea acestui poriect de lege nu va avea niciun efect, întrucât propunerea de eliberarea din funcție poate să o facă doar Consiliul Superior al Procurorilor.

Și fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, s-a arătat critic vizavi de modificările pe care își propune să le facă noua guvernare. Acesta scrie, pe pagina sa de Facebook, că războiul declansat de puterea legislativa și executiva contra Procurorului General va afecta lupta, si asa nu prea eficienta, cu coruptia.

„Sper, totuși, ca cei care au pornit acest război, știu ceva ce nu stiu eu și beneficiile, pe termen lung, vor justifica prețul plătit astăzi. Și repet ceea ce am spus de multe ori – să nu uitam că drumul spre iad este pavat cu bunele intenții”.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat la începutul săptămânii curente, un proiect de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii ce prevede mecanisme de evaluare a activității procurorului, dar și posibilitatea eliberării sale din funcție. Anunțul despre înregistarea acestui proiect a venit la scurt timp, după ce subiectul privind activitatea Procuraturii a fost discutat la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu, care nu a avut niciun cuvânt de laudă pentru procurorul general. De partea cealaltă, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care a catalogat aceste acțiuni drept atacuri, precizând că actuala guvernare are un nivel de înțelegere foarte slab în ceea ce privește principiile statului de drept. La fel, Consiliul Superior al Procurorilor a venit cu o reacție, prin care a precizat că învinuirile aduse vizavi de activitatea procurorilor ar fi nefondate.

Sursa: sinteza.org

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.