Efectele încălzirii globale se anunţă mult mai grave decât s-a prevăzut

Un studiu al cercetătorilor francezi arată că efectele încălzirii globale se anunţă mult mai grave decât s-a prevăzut până acum, dacă omenirea nu va face eforturi reale să le contracareze. Există şi un termen limită pentru reducerea poluării anunţat de specialişti, transmite rador, transmite stiridinmoldova.md.

Canicule din ce în ce mai severe, restricţii la consumul de apă, secete care vor face tot mai dificilă cultivarea plantelor şi creşterea animalelor, oraşe asfixiate de căldură şi de noxe, o viaţă la care puţini vor fi capabili fizic şi psihic să se adapteze.

Acesta este cel mai pesimist scenariu pentru viitor, dacă societatea umană va căuta doar creşterea economică rapidă şi va continua să ardă energii fosile. Temperatura medie globală va creşte cu 6,5 până la 7 grade până în 2100, arată raportul la întocmirea căruia au lucrat aproximativ 100 de cercetători şi ingineri de la Centrul Naţional de Cercetări Şţiinţifice, Comisia pentru Energie Atomică şi Meteo France.

Estimarea anterioară, făcută în 2014, pentru aceleaşi condiţii economice era cu 4,8 grade mai mult faţă de perioada preindustrială. Pentru a încetini această tendinţă, raportul indică o singură soluţie: întreaga planetă să facă eforturi concertate de reducere a poluării şi de protejare a biodiversităţii pentru a limita creşterea temperaturii cu doar două grade, aşa cum s-au angajat aproape 200 de ţări, în 2015, prin acordul de la Paris.

Acest obiectiv nu poate fi atins decât dacă, până în 2060, se reduc emisiile de dioxid de carbon până la nivelul la care ele pot fi absorbite integral de plante, aşa-numita neutralitate carbon, perspectivă care în acest moment pare aproape imposibil de realizat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.