Peste 13 ani, spațiile verzi urbane trebuie să acopere 45 la sută din municipiul Chișinău, față de cota de 17 procente, care este în prezent. Cu acest plan promițător a venit primarul Capitalei, Ion Ceban, în cadrul simpozionului internațional dedidcat celor 30 de ani de la crearea Întreprinderii municipale „Asociația pentru Gospodărirea Spațiilor Verzi”, organizație care gestionează aproximativ o treime din suprafața totală a spațiilor verzi din Republica Moldova.
”Orașele trebuie adaptate. Până în 2050, estimările sunt că 70-80 la sută din populația lumii va locui în orașe. Orașul trebuie să fie unul tânăr la capitolul spații verzi, permanent în schimbare și care să răspundă provocărilor timpului. Ne propunem ca până în anul 2035 să avem cel mai verde oraș din Europa. Scopul este ca până atunci să extindem spațiile verzi urbane la 45 de procente, față de 17% în prezent”, a declarat edilul Ion Ceban.
Potrivit statisticii municipalității, dacă în 2020 au fost alocate 100 de milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi, în 2022 cifra a ajuns la 210 milioane.
”Au fost reabilitate 35 de parcuri și scuaruri, lucrări care au costat peste 400 de milioane de lei din bugetul municipal. Am inițiat reabilitarea și curățarea albiei râului Bâc pe o porțiune de doi kilometri. În prezent ne propunem eleborarea proiectului de vitalizare a râul Bâc în întregime, proiect care va fi realizat împreună cu BERD și BEI. De asemenea, suntem în căutarea unor soluții foarte clare pentru depozitarea deșeurilor. Este un obiectiv greu de realizat, dar până în 2030 am putea să soluționăm problema. Trebuie să ne învățăm să sortăm deșeurile”, a mai adăugat primarul Capitalei.
Edilul a vorbit și despre Strategia ”Chișinău – oraș verde”, un document foarte important pentru etapele de modernizare a zonelor verzi.
”În ultimii ani au fost plantați aproximativ 200 de mii de arbori și arbuști pe tot teritoriul municipiului. Din data de 12 noiembrie dăm startul Campaniei municipale anuale de plantare a copacilor, unde ne propunem să intervenim, atât pe străzi, cât și în spațiile verzi din capital și să sădim peste 60 de mii de copaci”, a mai precizat Ion Ceban.
În cadrul evenimentului, Ion Ceban le-a mulțumit tuturor angajaților pentru efortul depus zilnic.
”Am avut în această vară intemperiile, când am dat dovadă de unitate și am reușit o muncă enormă când ajutorul nu l-am primit de la nivel central. Eram mândru când locuitorii din secoaterele Rîșcani și Ciocana, unde au fost doborâți copacii, spuneau că ”Spațiile Verzi” lucrează foarte bine și organizat. Este o muncă enormă pe care o îndepliniți zi de zi. Orașul arată frumos și amenajat inclusiv dedicației voastre. Am văzut și criticile unora de la guvernare că unii angajați de la spații verzi, în pauza de masă, și-au permis să se culce pe iarbă. Tare m-am înfuriat atunci și le-am spus să se trezească ei în fiecare dimineață la 04.00 și să muncească așa de mult și în pauză să stea în picioare”, a mai adăugat primarul Ion Ceban.
Edilul a vorbit și despre proiectele destinate Asociației ”Spații Verzi”, în special despre noile achiziții de tehnică și despre reparațiile în încăperile unde muncesc angajații întreprinderii.
”Începând cu luna august 2022 au fost majorate salariile la angajații întreprinderii cu circa 20%. În perioada menționată s-au alocat mijloace financiare din bugetul municipal pentru tichetele de masă destinate muncitorilor întreprinderii. Suntem în proces de achiziție a echipamentului de lucru și protecție pentru muncitorii întreprinderii. Se planifică reparația a două sedii în care își desfășoară activitatea muncitorii întreprinderii. S-au acordat facilități la prețurile aprobate pentru lemnele de foc pentru angajații întreprinderii, cu 50 la sută reducere”, a mai declarat Ion Ceban.
În prezent, Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi are 730 de angajați. Cu ocazia celor 30 de ani de la înființarea întreprinderii va fi organizat și un concert.
0 Comment