Primarul Capitalei, Ion Ceban, a scos în vileag mai multe scheme ale exponenților actualei guvernări privind livrările de gaze în Republica Moldova și a vorbit despre modul cum reprezentanții conducerii țării se ascund după paravanul războiului din Ucraina pentru a justifica majorările artificiale ale prețurilor. Edilul a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8 că actuala guvernare este cea mai incompetentă de la independență încoace.
”Pentru cei care bocesc și dau vina pe războiul din Ucraina. Gazul la noi costă 29 de lei metru cub, patru lei în Ucraina. Zahărul costă 3 de lei la noi pentru un kg, 11 lei în Ucraina. Sarea – 11 lei la noi, 3 lei în Ucraina. 40 de lei costă 10 ouă în Moldova, 17 lei în Ucraina, 48 lei de lei uleiul la noi, 17 lei în Ucraina. Avem cea mai incompetentă guvernare de la independență încoace. Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul. Ne prostesc în fiecare zi. Nu exclud că ”dominatorul” lucrează pentru serviciile rusești”, a declarat Ion Ceban.
De asemenea, edilul a descris o schemă prin care exponenții actualei guvernări ar fi umflat artificial consumul de gaze pentru Republica Moldova.
”Suntem furați la greu. Sunt implicați demnitari moldoveni, Moldova Gaz și, probabil, cineva de la Gazprom. Să se autosesizeze Procuratura și sunt gata să colaborez. Sunt două nume: Maciej Wozniak și Willem Coppolse despre care tot se tace. Până la ce etapă Willem Coppolse a consilat Guvernul mă întreb și rog să solicitați documentele din toamna 2021 unde noi 100 de milioane de metri cubi suplimentar am plătit, au intrat în țară și nu au fost consumați. Nu a existat problemă de presiune, nu a existat problemă de deficit de gaz și nici deficiență de livrare. Acești doi tipi sunt cei care au consiliat Guvernul și în instanță finală sunt beneficiarii sau companiile lor sunt beneficiare ale acestor licitații. Vreau ca Procuratura să investigheze. S-a făcut cu implicarea MoldovaGaz. Unde a fost redirecționat aceste surplus de gaz”, a mai declarat Ion Ceban.
Edilul mai așteaptă precizări din partea statului privind modul de stabilire a prețului pentru gazul consumat, care este cel mai mare din Europa.
”Suntem încă dependenți la capitolul asigurării de energie. Este bine să diversificăm opțiunile energetice, dar trebuie să fie făcut ceea ce populația poate suporta și așa e corect. Nu este bine că noi plătim azi cel mai scump gaz din Europa. La capitolul gaze, partea moldovenească, la fel, nu și-a onorat obligațiunile, auditul nu a fost făcut. Toate lucrurile sunt stipulate într-un acord semnat de un demnitar moldovean înaintea războiului cu Ucraina. Există un acord al părților. Dacă noi nu ne-am onorat angajamentele asta e o situație, dacă Gazprom nu și-a onorat angajamentele, atunci să răspundă. Din câte știu, noi nu ne-am onorat angajamentele”, a conchis Ion Ceban.
0 Comment