Dodon: În 2001, comuniștii au preluat țara într-o stare deplorabilă, dar s-a reușit trecerea de la salariile achitate în galoși la salarii majorate

În 2001, guvernarea comunistă a preluat țara într-o stare deplorabilă, dar în scurt timp, datorită echipei profesioniste, s-a reușit trecerea de la salariile achitate în galoși la salarii majorate, de la agricultură pusă pe brânci la agricultură tehnologizată, la dezvoltarea satelor, s-a revenit la raioane și s-au creat condiții prielnice pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Declarația a fost făcută de președintele PSRM, Igor Dodon, la postul de televiziune NTV Moldova.

”Salariile nu se plăteau, sau se plăteau pe timpul lui Sturza în galoși, pe timpul lui Braghiș a început ceva să se achite, dar salariile erau foarte mici, pensiile mizere. Echipa atunci a spus că trebuie să ajutăm oamenii. A început indexarea rapidă a pensiilor, cu 15-20% anual. A început majorarea de salarii la medici, profesori, bugetari, etc”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor a amintit că până în 2001 agricultura a fost distrusă prin parcelarea excesivă a terenurilor agricole. În acea perioadă erau sute de mii de gospodării țărănești cu terenurile agricole de 0,5 ha. Pentru a salva situația, guvernarea comunistă a început implementarea unui amplu program național de consolidare a terenurilor agricole.

”Eram viceministru în 2005 când noi am început masiv să creăm Stațiile de Mașini și Tractoare (SMT). Din contul statului cumpăram tractoare, semănători, pluguri la cei care consolidau terenurile, pentru că nu poți face agricultură eficientă fără consolidarea terenurilor”, a spus politicianul.

Igor Dodon a amintit că în acea perioadă au fost deschise Zone Economice Libere (ZEL). De asemenea, la inițiativa lui Igor Dodon, care ocupa funcția de ministru al Economiei și a consilierului prezidențial de atunci, Oleg Reidman, a început liberalizarea economiei prin introducerea impozitul pe venit zero la toate întreprinderile care lăsau profitul pentru dezvoltarea întreprinderii.

”În rezultat, în 2008 s-a înregistrat cel mai mare volum de investiții străine din istoria țării, peste 800 de milioane de dolari”, a menționat Dodon.

Președintele PSRM a amintit că tot datorită echipei care astăzi formează Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a reușit revenirea la raioane. Împărțirea administrativ-teritorială pe județe a țării a scăzut considerabil accesul cetățenilor la serviciile publice.

”Ce era în 2001? Raioane lichidate, județe, primăriile practic decapitalizate. Noi atunci am lansat programul guvernamental ”Satul moldovenesc”. Am întors raioanele. Am început să investim în sate: drumuri, apă, canalizare. Nivelul de gazificare a crescut și a ajuns până la 90 la sută, a fost redusă criminalitatea”, a declarat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că cetățenii apreciază și astăzi lucrurile pe care le-a făcut guvernarea din 2001-2009, anume din această cauză a fost consolidată echipa, pentru a reveni în forță cu proiecte similare, orientate strict pentru cetățeni și dezvoltarea țării.

”Am făcut cunoștință cu un sondaj făcut de cei de dreapta, nu poate să ne învinuiască pe noi, la întrebarea când a fost perioada cea mai bună perioadă, majoritatea, peste 50 la sută spun pe timpul lui Voronin. Și într-adevăr așa a fost. De aceea, noi am luat decizia să consolidăm echipa cu comuniștii din considerentul că ea poate face față la toate provocările și are experiență.  Din ce a fost mai bun atunci, inclusiv experiența pe care o am în funcția de președinte, inițiativele pe care le-am propus în 2020: Drumuri bune pentru toți, indexarea pensiilor de două ori pe an, ajutorul la pensionari de două ori pe an (în 2020 – 700 și 900 de lei și în 2021 – 1000 de lei), lucrurile acestea trebuie puse împreună și de mers înainte să salvăm țara”, a declarat Igor Dodon.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.