Comisia Europeană va cere statelor UE să facă schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de reţelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei Technologies, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters și preluate de stiridinmoldova.md.
Comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, va prezenta recomandările marţi. În timp ce recomandările nu au putere legală, vor avea influenţă politică care ar putea conduce la adoptarea unor legi naţionale în ţările UE.
Statele Unite au cerut Europei să blocheze accesul pe piaţă al echipamentelor Huawei, afirmând că acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activităţi de spionaj.
Huawei a respins cu tărie acuzaţiile, iar la începutul acestei luni a dat în judecată guvernul american din acest motiv.
Ansip va spune statelor UE să se folosească de instrumentele stabilite în cadrul directivei UE privind securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, respectiv directiva NIS, asoptată în 2016, şi legea pentru securitate cibernetică adoptată recent, au spus sursele.
De exemplu, statele membre ar trebui să facă schimb de informaţii şi să se coordoneze în privinţa studiilor de impact referitoare la riscurile de securitate şi în privinţa certificării dispozitivelor conectate la internet şi echipamentele 5G.
Comisia nu va cere interzicerea la nivel european a Huawei, lider global în domeniul echipamentelor de reţele de telecomunicaţii, lăsând la latitudinea ţărilor membre să decidă în privinţa securităţii naţionale.
Potrivit Comisiei, recomandările vor sublinia abordarea comună în privinţa riscurilor de securitate ale reţelelor 5G.
Recomandările Comisiei vor marca o poziţie mai fermă referitoare la investiţiile chineze, după ani de zile de deschidere faţă de China, care controlează 70% din oferta globală de materii prime necesare produselor high-tech.
Măsurile, dacă vor fi adoptate, vor face parte din „trezirea europeană”, după cum s-a exprimat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în legătură cu posibila dominaţie chineză, după ce liderii UE au avut în premieră o discuţie la un summit despre politica faţă de China.
Germania a stabilit în această lună un set de criterii mai stricte pentru toţi furnizorii de echipamente de telecomunicaţii, fără să nominalizeze Huawei şi ignorând presiunile americane.
Marii operatori de telecomunicaţii se opun interzicerii echipamentelor Huawei, afirmând că măsura ar întârzia adoptarea reţelelor 5G cu ani de zile. În schimb, Australia şi Noua Zeelandă au oprit operatorii să mai folosească echipamente Huawei în reţelele lor.
0 Comment