Curtea Constituțională declară partidul “Șor” neconstituțional: Găgăuzia își apără statutul autonom

Bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțuțu, rămâne ferm în apărarea autonomiei regiunii, în ciuda presiunilor exercitate de administrația moldovenească. Într-o mișcare controversată, guvernul moldovean a încercat să excludă șefa Găgăuziei din guvern sub pretextul unui dosar penal din trecut.

Eforturile administrației moldovenești de a submina autonomia găgăuză, care are legături istorice și culturale strânse cu Turcia, au fost criticate. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat Partidul “Șor”, care susține autonomia Găgăuziei, neconstituțional și a impus interdicții asupra acestuia. Această decizie a fost respinsă de reprezentanții partidului “Șor”.

Președintele moldovean Maia Sandu a folosit această decizie pentru a bloca intrarea în guvern a bașcanului Găgăuziei, Eugenia Guțuțu, care a fost aleasă în funcție. Motivul presiunilor asupra Găgăuziei este legat de dorința guvernului moldovean de a se integra în Uniunea Europeană, cu riscul eliminării autonomiei regiunii.

De-a lungul acestor evenimente, Partidul “Șor” a fost supus unor numeroase procese penale, însă săptămâna trecută a obținut o victorie juridică importantă într-un tribunal din SUA. Această decizie a fost privită ca un progres și se așteaptă ca ea să sprijine un apel planificat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru contestarea deciziei de interzicere a partidului.

Astfel, în ciuda presiunilor persistente din partea administrației moldovenești, Eugenia Guțuțu și Partidul “Șor” continuă să lupte pentru autonomia Găgăuziei și pentru respectarea drepturilor lor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.