Cozmin Gușa: Sandu a ajuns președinte pe filiera ruso-germană, iar României nu i s-a permis nicio acțiune de a influența alegerile la Chișinău

Lidera PAS, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din 15 noiembrie în urma unei înțelegeri dintre Rusia și Germania. Opinia a fost expusă de către politologul român, Cozmin Gușă. 

„În Moldova treburile s-au tranșat în favoarea Maiei Sandu, pe mână ruso-germană, exact așa cum anticipam. Dincolo de entuziasmul moldovenilor, bucuroși c-au fost lăsați să obțină o schimbare ce-i respectabilizează pe harta Europei, victoria Maiei Sandu devine o bornă de unde vom putea analiza de-acum înainte modificarea drastică a jocurilor geopolitice ce se vor desfășura în EUROPA MARE, de la Urali până pe Tamisa”, scrie analistul politic.

Totodată, expertul de la București susțin că în acest joc, România are doar de pierdut.

“Apare clar că, în contrapartidă, României nu i s-a mai permis nicio inițiativă sau acțiune ce să influențeze alegerile la Chișinău (n-a existat niciun candidat semnificativ susținut de București, iar unioniștii RO-MD declarați au obținut scoruri de cca 1%), iar această decizie germană a venit oarecum firesc, după ce în ultimii 30 de ani diplomația și serviciile secrete românești mai mult au încurcat treburile în Moldova, nereușind atragerea Rusiei într-un joc de tip win-win, așa cum a reușit Germania în mod evident”, spune Gușa.

Politologul a menționat și faptul că victoria liderei PAS a fost facilitată prin voturile oferite de către candidatul rusofil Renato Usatîi.

“Cei ce pricep profund subtilitățile geopolitice înțeleg că în perspectiva sugerată mai sus, România se află de azi într-o postură geopolitică pasivo-reactivă, pe care dacă nu o va administra rapid prin atitudini și poziționări novatoare, va ajunge de râsul Europei politice, aflând eventual de la Euronews despre intențiile de joc geopolitic al axei Germania-Rusia, noul binom geopolitic al MARII EUROPE”, scrie Gușa.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.