Conferința de constituire a Mișcării Naționale Antirăzboi „Moldova împotriva războiului”

În data de 30 mai, la Chișinău, a avut loc conferința de constituire a Mișcării Naționale Antirăzboi „Moldova împotriva războiului”, în cadrul căreia au fost discutate direcțiile de dezvoltare ale Republicii Moldova.

La 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Actualul președinte, Maia Sandu, şi-a anunțat participarea în cursa electorală și a propus organizarea unui referendum privind integrarea europeană. Partidele de opoziție nu au reușit încă să desemneze un candidat unic, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul cetățenilor.

Sondajele sociologice arată că mai mult de jumătate din populație consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Mulți cetățeni sunt preocupați de influența „minorității agresive” care controlează mass-media și instituțiile statului.

În ajunul alegerilor, s-au conturat două poziții principale. Prima – „partidul războiului” condus de Maia Sandu, care urmărește să utilizeze referendumul pentru a-și menține puterea, ceea ce ar putea duce la divizarea societății și pierderea neutralității. A doua – „partidul păcii și dezvoltării”, care se opune aventurilor militare și susține suveranitatea statului.

Participanții la conferință au pledat pentru crearea Mișcării Naționale Antirăzboi „Moldova împotriva războiului” pentru a uni eforturile partidelor politice și ale societății civile. Ei sunt convinși că soarta țării se află în mâinile cetățenilor săi.

Principalele subiecte discutate și concluziile conferinței:

Referendumul privind integrarea europeană la aceeaşi dată cu alegerile prezidențiale este o procedură frauduloasă. Un astfel de referendum ar trebui să aibă loc după încheierea tuturor procedurilor de negociere pentru aderarea la UE.

Exercițiile sistematice cu NATO și acordurile militare cu România amenință statalitatea și neutralitatea Moldovei.

Participanții sunt convinși că realizarea acestor direcții va permite menținerea unității societății și evitarea conflictelor militare.

Inițiatorul conferinței a fost Asociația Obștească „Republica”, în colaborare cu alte organizații obștești, oameni de știință, diplomați și jurnaliști.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.