S.A. Energocom returnează 300 milioane de lei în bugetul de stat

S.A. Energocom a rambursat în bugetul de stat 300 de milioane de lei și a închis prima tranșă de 100 de milioane de euro din creditul acordat de BERD.

Potrivit Energocom, banii au fost restituiți din contul reducerii capitalului social al companiei, iar suma face parte mijloacele financiare injectate pe parcursul anului 2022.

Măsura este prevăzută în Legea bugetului de stat, conform căreia până la sfârșitul anului 2024, S.A. Energocom va organiza procedura de achiziționare a 1.300.000 de acțiuni proprii.

Astfel, până la sfârșitul anului, S.A. Energocom va achita integral, eșalonat, către bugetul de stat toată suma de 1,3 miliarde de lei.

De menționat că pe 1 decembrie 2023, întreprinderea a returnat în bugetul de stat un miliard de lei, urmare a unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale. Deciziile de rambursare vin în contextul stabilizării pieței gazelor naturale.

De asemenea, S.A. Energocom a restituit 65 de milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), închizând prima tranșă de 100 de milioane de euro, după ce în luna mai a fost făcut un transfer de 35 de milioane de euro. 

Scopul imprumutului BERD este diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice. Primele două tranșe ale creditului, în valoare totală de 300 de milioane de euro, au fost închise, rămânând activă tranșa trei, în valoare de 165 de milioane de euro. Aceasta, împreună cu cele circa 34 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei, vor fi folosite la necesitate în viitorul sezon de încălzire, pentru a asigura țara cu resurse energetice.

sursa

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.