Condamnată la 58 de ani de închisoare pentru deturnare de fonduri

Fosta Primă Doamnă a statului Honduras, Rosa Elena Bonilla, a fost condamnată joi la 58 de ani de închisoare de un tribunal anticorupţie, fiind acuzată de deturnare de fonduri care erau alocate pentru programe sociale, transmite stiridinmoldova.md.

Ea este soţia lui Porfirio Lobo, care a fost preşedinte al ţării din 2010 până în 2014.

Bonilla a fost acuzată că a gestionat necorespunzător aproximativ 500.000 de dolari dintr-un cont în care biroul ei primea fonduri pentru programe sociale. Ea a redirecţionat fondurile către contul personal cu şase zile înainte de încheierea mandatului prezidenţial al soţului ei, potrivit procurorilor.

Femeia, în vârstă de 52 de an, se află în arest din februarie 2018. Avocaţii acesteia au declarat că vor contesta sentinţa, care a fost anunţată miercuri.

Ancheta a fost efectuată de o misiune anticorupţie, MACCIH, din cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OSA) care părea să salute joi sentinţa, remarcând independenţa sistemului judiciar din Honduras.

„Judecătorii vor decide … cu imparţialitate, pe baza faptelor şi în acord cu legea, fără nicio restricţie şi fără influenţe”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de MACCIH care a citat o declaraţie a ONU din 1985.

Fostul asistent personal al Rosei Elena Bonilla, Saul Escobar, a fost condamnat la 48 de ani de închisoare. Însă, în practică, legea din Honduras limitează perioada de executare a pedepsei cu închisoarea la 30 de ani.

Lobo îl acuzase pe secretarul general al OSA, Luis Almagro, şi pe actualul preşedinte al Honduras, Juan Orlando Hernandez, că i-au „linşat” soţia în încercarea de a acoperi „acte de mega-corupţie” comise de acesta din urmă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.