Concluziile finale ale OSCE despre alegerile din 24 februarie − au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate

Misiunea OSCE de observare a scrutinului parlamentar din 24 februarie a menținut concluzia sa din raportul preliminar. Și anume, că „alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general respectate. Majoritatea aspectelor ce țin de alegeri au fost administrate într-un mod transparent și profesionist. Votarea a fost evaluată pozitiv, dar funcționarii electorali s-au confruntat cu dificultăți în elaborarea proceselor-verbale ca urmare a introducerii noului sistem electoral și organizarea simultană a referendumului”, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Aceste concluzii au fost menținute și în raportul final, cu detalierea unor aspecte legate de procesul electoral, colectarea semnăturilor și înregistrarea candidatților, campania electorală, ziua votării, etc.

Cadrul legal asigură, în general, baza adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratic e. Majoritatea aspectelor tehnice ale alegerilor au fost gestionate profesionist și transparent la toate nivelele.

Pentru prima dată, au fost deschise secții de votare speciale pentru alegătorii din stânga Nistrului. La fel, în raportul OSCE este remarcat că autoritățile au deschis 123 de secții de votare în 37 de țări, iar numărul secțiilor a crescut față de precedentele alegeri.

Printre momentele pozitive remarcate de experții OSCE este și calitatea listelor electorale. Aceștia evidențiază, ca pe un element lăudabil, faptul că CEC a înregitrat în cursa electorală toate cele 14 partide și un bloc electoral care au depus actele. La fel, în general, a fost respectată recomandarea ca 40 la sută din candidații de pe liste să fie femei. Astfel, dintre cei 632 de candidați pe circumscripția națională (liste de partid), 264 au fost femei. Cu toate acestea, observatorii internaționali atrag atenția că numai 49 de doamne s-au regăsit pe primele 10 poziții de pe liste. Dintre cei 320 de candidați înregistrați pe circumscripții electorale, 67 au fost femei.

În context, în raport se menționează și faptul că cerințele față de candidații femei din circumscripții uninominale urmau să prezinte de două ori mai puține semnături pentru a fi înregistrate în cursă. Totuși, experții OSCE au semnalat o deficiență în procesul de colectare a semnăturilor și anume că un cetățean are dreptul să semneze pentru un singur candidat și recomandă anularea acestei prevederi.

Referitor la campanie, observatorii internaționali au constatat că aceasta a fost vizibilă în toată țara. ”Aceasta a devenit mai activă, pe măsură ce se apropia ziua votării, dar, în același timp, retorica negativă și atacurile la persoană au crescut.

Principalele mesaje de campanie au vizat problemele locurilor de muncă, asistenței sociale, pensiilor, migrație, luptei cu corupția și subiecte economice. Concurenții s-au concentrat mai mult pe prezentarea programelor la nivel național. În același timp, se constată că temele geopolitice au fost abordate mai puțin. O altă concluzie este că reprezentanții concurenților nu au pus accent pe teme referitor la egalitatea de gen, minorități etnice, cu excepția statutulu limbrii ruse.

Experții mai constată că, deși au existat câteva incidente violente, campania a decurs pașnic.

Printre neregulilie de campanie au fost constatate plasarea ilegală a posterelor electorale, vandalizarea materialelor electorale, acces inegal la spații publice și limbaj ofensator. Poliția a inițiat 82 de proceduri administrative pentru plasare ilegală de materiale de campanie și alte șapte pentru vandalizarea posterelor ș bannerelor.

În raportul final de monitorizare a alegerilor se conțin și mai multe recomandări pentru autorități.

Atfel, pentru ca alegătorii să-și poată exercita liber dreptul de vot, fără influență și presiuni, OSCE recomandă extinderea zonei de interdicție pentru propagandă electorală nu doar în interiorul secțiilor de votare, dar și în apropierea lor, pe durata orelor de votare.

Autoritățile trebuie să continue eforturile de îmbunătățire a calității listelor electorale pentru a exclude din ele persoanele stabilite sau care au murit peste hotare.

La fel, după consultări cu minoritățile naționale, autoritățile trebuie să introducă mecanisme speciale pentru a încuraja o participare mai mare la alegeri și la viața publică a grupurilor etnice. În aceeași ordine de idei, toate secțiile de votare trebuie să fie accesibile pentru alegătorii cu dizabilități.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.