Comercianții au majorat prețul la zahăr: În Moldova un kilogram a ajuns să coste peste 21 de lei

Prețul unui kilogram de zahăr a ajuns să coste în Republica Moldova peste 20 de lei. În unele supermarketuri din Chișinău prețul acestui produs a fost majorat în ultimele zile cu mai mult de 5 lei pentru un kilogram.
Astfel, prețul afișat pe rafturile unui mare lanț de magazine din Chișinău pentru un kilogram de zahăr este de 21,40 de lei. Asta se întâmplă chiar dacă Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a interzis majorarea prețurilor la mai multe produse de primă necesitate, printre care și zahărul.
La 25 februarie, CSE a decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial. Potrivit CSE, măsura este necesară pentru a ține în frâu creșterea prețurilor. Astfel, în lista a fost completată cu următoarele produse: carnea de porc pe os; carnea de pasăre; peștele congelat; zahărul din sfeclă; paste; ouă; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.
Decizia CSE le interzice comercianților să impună/solicite furnizorului oricare plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa returnărilor sau lichidării).
Potrivit deciziei CSE, prin această măsură, produsele social importante se vor comercializa cu un adaos comercial ce nu depășește 20%, iar pentru pâine și colaci, adaosul comercial nu va depăși 10%.
Dispozițiile CSE sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.