Circa 70 de arme și peste două mii de muniții au fost predate benevol

Circa 70 de arme și peste două mii de muniții au fost predate benevol de la începerea campaniei „Acum este momentul, predă armamentul!”, lansată de Inspectoratul General al Poliție (IGP) în luna octombrie 2018.

Totodată, urmare a perchezițiilor efectuate de polițiști, au fost ridicate 32 de arme cu țeavă lisă și nouă arme pneumatice.

De asemenea, polițiștii au desfășurat peste 400 de activități de informare a populației și au distribuit sute de pliante informative.

Campania se va desfășura până pe 23 ianuarie 2019 și are drept scop implementarea recomandărilor şi bunelor practici ale ţărilor europene privind stabilirea periodică a unor măsuri suplimentare de încurajare a persoanelor care deţin în posesie ilegală arme să le predeai benevol la Poliție.

Pe parcursul anului 2018, au fost scoase din circuit 4 768 arme de foc deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol, astfel fiind evitat creșterea numărului de incidente și infracțiuni.

Poliția a contracarat 63 de infracțiuni și 130 incidente comise cu aplicarea și folosirea armelor deținute ilegal, precum și au fost relevate 147 infracţiuni privind purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea ilegală a armelor de foc şi muniţiilor (Art. 290) în cadrul cărora au fost depistate și ridicate 788 de arme și 5 705 muniții din posesie ilegală.

În Republica Moldova aproape 59 102 de mii de persoane dețin 71 432 de mii de arme, aflate în circuit civil.

Pentru evitarea unor eventuale incidente și în scopul asigurării securității publice, Inspectoratul General de Poliție atrage atenția și face apel către toți cetățenii să conștientizeze necesitatea predării benevole la poliție a armelor și munițiilor deținute ilegal.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.