China recunoaște că ține etnici minoritari în lagăre, se asigură educaţie „standardizată”

Guvernul Chinei susţine, într-o carte albă publicată luni, că în lagărele din provincia Xinjiang din nord-vest se asigură educaţie „standardizată”, transmite stiridinmoldova.md.

Activiştii pentru drepturile omului estimează că în lagăre sunt închişi peste un milion de membri ai minorităţilor etnice. Autorităţile chineze, care nu au făcut niciodată cunoscute efectivele oficiale, afirmă că aceştia beneficiază de un sistem de „management de şcoli cu internat, pentru a asigura celor educaţi un program normal de studiu şi viaţă”.

Cartea albă intitulată „Lupta împotriva terorismului şi extremismului şi protecţia drepturilor omului în Xinjiang” reflectă comentariile făcute săptămâna trecută de preşedintele guvernului provinciei Xinjiang, Shohrat Zakhir, la sesiunea parlamentară anuală. Acesta a susţinut că aşa-numitele centre de pregătire sunt „ca nişte şcoli cu internat, unde elevii primesc gratis hrană şi cazare şi învaţă limba, legile şi cunoştinţe practice”.

Documentul oficial arată că în lagăre există o „abordare pas cu pas”, începând cu învăţarea limbii chineze, iar calificările obţinute în domeniul confecţiilor, producţiei de încălţăminte, industriei alimentare, montajului de produse electronice şi altele sunt recunoscute prin certificate de absolvire. Pe parcurs, „ucenicii” pot să îşi viziteze familiile şi pot solicita permisii pentru rezolvarea problemelor personale.

Mărturiile obţinute de la unii dintre cei care au trecut prin lagăre şi de la familiile lor contrazic însă prezentarea făcută de guvern, notează DPA. Printre cei închişi se află conducători de universităţi, manageri şi profesori care stăpânesc bine limba chineză şi au diplome de nivel avansat, deci nu au nevoie de învăţământ profesional. Unele relatări descriu bătăi, torturi şi abuzuri în lagăre, din care – ca din închisori – nu se poate ieşi.

Guvernul de la Beijing susţine că lagărele fac parte din abordarea diferenţiată a extremismului, care pedepseşte sever teroriştii şi „infractorii inveteraţi”, însă oferă reabilitare în centrele de pregătire celor care „au comis infracţiuni minore, sub influenţa extremismului religios”; aceştia din urmă „sunt în număr mare”, arată cartea albă. Represiunea este justificată în document după revoltele etnice soldate cu sute de morţi ale uigurilor, o minoritate turcică din nord-vestul Chinei. Se consemnează totodată că în Xinjiang nu au mai avut loc atacuri teroriste de peste doi ani. „Se răspândeşte o atmosferă sănătoasă, în timp ce influenţele malefice sunt în scădere”, apreciază autorităţile.

Guvernatorul Zakir apreciază că numărul celor închişi în lagăre ar putea scădea în timp, „în funcţie de necesităţi”.

Săptămâna trecută, cu ocazia prezentării raportului anual al Departamentului de Stat de la Washington privind drepturile omului în lume, secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat China că „şi-a intensificat la niveluri record campania de plasare în detenţie a minorităţilor musulmane”. Statele Unite estimează numărul musulmanilor internaţi în lagărele din China – uiguri, kazahi şi de alte etnii – la cel puţin 800.000, posibil peste două milioane.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.