Blocul ACUM se destramă. Vezi care sunt motivele

Blocul ACUM se va fragmenta în două fracțiuni separate în viitorul Parlament. Faptul a fost confrmat deja de câțiva fruntați ai PAS-PPDA, iar motivele care stau la baza acestei decizii sunt câteva, transmite stiridinmoldova.md cu referire la politics.md.

În primul rând, se conține într-o analiză a agenției Sputnik, este vorba despre promovarea fiecărui partid și lider.

«Este normal ca fiecare formațiune să se consolideze pe arena politică din țară cu propriile propuneri, viziuni, legi, acțiuni, etc. Ori, dacă Sandu și Năstase rămân uniți în Parlament va începe lupta tacită pe subiectul ”cui îi aparține meritul”, scriu analiștii Sputnik.

Un alt motiv ar fi alegerile locale din acest, iar în preajma acestora liderii PAS-PPDA vor încerca să-și lustruiască propria imagine.

«Miza cea mare va fi din nou funcția de primar al municipiului Chișinău, pentru care au candidat și Maia Sandu, și Andrei Năstase. Totodată, peste un an, în 2020, cetățenii cu drept de vot din Moldova vor trebui să-și aleagă, pentru un mandat de patru ani, viitorul președinte al țării, iar Parlamentul va deveni o platformă bună pentru cei care vor dori să se afirme pentru cea mai înaltă funcție în stat», notează sursa citată.

Nu trebuie neglijat nici aspectul financiar, consideră jurnaliștii agenției sus-numite.

«Este bine cunoscut că liderii de fracțiuni în Parlament au mai multe privilegii decât un deputat simplu: mașină cu șofer la scară, salariu mai mare, deplasări peste hotare, primii pe listă la întrevederile cu oficialitățile străine care ne vizitează țara, etc. Președinții fracțiunilor sunt membri și ai Biroului Permanent al Parlamentului, care stabilește ordinea de zi a ședințelor, supune spre aprobare Parlamentului componenţa numerică şi nominală a delegaţiilor parlamentare permanente la organizaţiile internaţionale, etc», conchid analiștii Sputnik, care fac trimitere la „protectorii” diferiți ai Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase, cu interese care diferă radical.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.