Ceban: Nu știu dacă mai există în spațiul european, unde pe un petec de pământ, să fie atâtea naționalități care să locuiască în prietenie

Sute de oameni din diferite etnii din Republica Moldova s-a întâlnit la Chișinău pentru a participa la Festivalul Etniilor, organizat de Primăria Capitalei și Agenția pentru Relații Interetnice.

Primarul general Ion Ceban spun că se bucură că evenimentul revine, în forma lui tradițională, după doi ani de pauză din cauza pandemiei COVID-19.

„Obiectivul Festivalului este valorificarea și perpetuarea tradițiilor minorităților naționale, precum și dezvoltarea dialogului intercultural, consolidarea relațiilor de prietenie între reprezentanții diferitor etnii, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

În contextul evenimentului, sunt uimit repetat de specificul Republicii Moldova. Nu știu dacă mai există în spațiul european, unde pe un petec de pământ, pe o fâșie de 400 de kilometri de la nord la sud, să fie atâtea naționalități care compact să locuiască în prietenie, cu atâtea culturi, oameni diferiți, dar atât de interesanți și toți într-o casă – Republica Moldova. Am locuit în Chișinău, într-un cartier unde erau reprezentanți ai diferitor etnii.

Am dezvoltat de mici împreună un mare viitor împreună. Indiferent ce limbă vorbim, în ce regiune locuiește fiecare cu tradițiile și obiceiurile sale, reprezentăm cu toții Republica Moldova. Mă bucur că am reușit să revenim la tradiția de a ne întruni și a putea sărbători împreună, în cadrul acestui Festival unde facem cunoștință cu cele mai frumoase obiceiuri a fiecărei etnii. Să nu uităm și de gastronomia noastră autentică. Mergi la sud și ești uimit de de vestitele bucate găgăuzești și bulgărești, la nord ești primit în case cu mare drag de ucraineni, ruși, romi, lipoveni etc”, a declarat Ceban.

La ediţia din acest an a Festivalului Etniilor participă aproximativ 40 de organizaţii etnoculturale, ce reprezintă 35 de etnii și 16 colective artistice din raioanele republicii.

Share this Post!

Post by News Pro

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.