Bugetul pentru 2020 a fost votat în prima lectură

Deputații au votat în prima lectură și proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Acesta prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde, transmite stiridinmoldova.md.

Deficitul va fi de 7 miliarde 415 milioane de lei. Potrivit ministrului Finanțelor, cei mai mulți bani vor fi direcționați pentru reparația drumurilor și domeniul educației.

La elaborarea proiectului bugetului de stat pentru 2020 au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea reală a PIB cu 3,8%, inflația – 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.

Proiectul bugetului prevede continuarea reformelor economice și sociale, extinderea autonomiei financiare locale, creșterea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari, implementarea programelor de asistență socială destinate populației cu venituri mici.

Proiectul de lege a fost susținut în prima lectură de către deputații socialiști și democrați.

Deputații blocului ACUM nu au votat proiectul de buget, din cauză că acesta prevede surse incerte de subvenționare a deficitului bugetar și că „ar pune pe umerii cetățenilor un nou miliard”.

„Este absolut neclară filosofia acestui buget și de unde va fi acoperit deficitul bugetar. Este absolut inexplicabil de ce trebuie de cheltuit din buget încă 79 de milioane de lei pentru Arena Chișinău. Este un buget cu tentă vădit electorală, nu ne asumăm responsabilitatea acestui buget. Noi nu admitem să fim nevoiți să le explicăm cetățenilor de ce am votat această aventură electorală”, spune Alexandru Slusari.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.