Azi…percepe lumea altfel grație copilului ei cu Sindrom Down

Ana Botnaraș este din Călărași și are un băiețel de doi anișori, care s-a născut cu Sindrom Down. Aceasta este convinsă că acești copilași au menirea de a aduce fericire și bunătate în lume, iar iubirea lor pură ne face să devenim mai buni. În rândurile de mai jos, ea a decis să ne împărtășească motivul ei de fericire, transmite stiridinmoldova.md cu referire la ea.md.

Tânăra mămică afirmă că fiind însărcinată se presupunea că s-ar putea să aibă un copil cu sindrom down, dar nu a dorit să-și facă nici un test pentru a confirma aceasta. „Indiferent cum ar fi e copilul meu”, menționează Ana Botnaraș pentru EA.md. Căutând informații, aceasta a găsit foarte multe aspecte negative, precum că acești copii se nasc cu probleme la inimă, sistemul lor merge un pic mai lent și au probleme de sănătate, însă toate acestea nu au făcut-o să renunțe la dorința de a-l aduce pe lume pe Marius.

Se spune că mamele trecute de peste 30 ani au riscul mai mare de a avea un copil cu Sindromul Down. Tânăra ne spune însă că lucrurile nu stau chiar așa, la orice vârstă poți avea un copil cu acest sindrom. „Personal, am participat la un mic sondaj împreună cu alte 300 de mame, care au și ele copilași cu acest sindrom și erau de la 19 ani până la 49 de ani. În concluzie, la orice vârstă poți avea un copil cu Sindromul Down”, mai spune Ana.

„Marius s-a născut un copil absolut sănătos și, primind vestea că are sindromul Down, ne-am făcut concluzia că îi vom oferi toată iubirea noastră, asta îl va ajuta foarte mult. Toate analizele care le-am făcut pe parcursul acestor doi ani, pe care le are oricare alt copilaș, de altfel, au confirmat că este un copil perfect sănătos. La un moment dat sistemul limfatic a lucrat puțin mai încetișor, dar în scurt timp a trecut de la sine”, afirmă tânăra.

Marius e un copil ca oricare altul, îi plac foarte mult cărțile, mingea este preferata lui și desigur mașinile. Cu încetul micuțul începe a face primii pași de sine stătător, moment mult așteptat ca și pentru mulți alți părinți.

Deocamdată nu merge singur, dar părinții sunt ferm convinși că îi va reuși. Aceștia se bucură din plin de fiecare progres al lui.

Băiețelului, deasemenea îi place foarte mult să cânte împreună cu părinții săi, să i se citească și să fie în contact cu copiii. Face exact același lucruri ca și oricare alt copil doar că uneori durează un pic mai mult. Contează până la urmă că îl poate face și asta e foarte important.

„Cândva priveam lumea așa cum o privește fiecare dintre noi… Azi, însă, înțeleg că fiecare este unic, așa cum sunt stelele pe cer, multe și diferite, iar fiecare din ea este acolo ca să facă cerul mai frumos. Fiecare om e frumos, fie la interior sau exterior. Să iubim lumea și să o acceptăm așa cum este. Cred că acesta este rolul nostru pe pământ. Vreau să îi zic mulțumesc lui Dumnezeu pentru că Marius e copilul meu. Minunea care mi-a dăruit-o mă face în fiecare zi fericită și mândră că sunt mama lui. Frica de multe ori face ca să alegem greșit și din păcate acești copilași nu au șansa la viață. Și mă întreb de multe ori de ce? Cine îți garantează că vei naște un copil perfect sănătos? Îmi pare rău și sper că azi măcar un pic de tot să pot schimba gândirea lumii întregi. Dumnezeu există și mulțumesc pentru darul său divin”, mai spune Ana Botnaraș.

Sindromul Down este o afecţiune genetică, nu o boală. Aceasta înseamnă că persoanele diagnosticate cu sindrom down prezintă o modificare cromozomială, apărută în timpul concepţiei, fiind prezentă întreaga viaţă, ce nu poate fi vindecată. Disfuncţia cromozomială în cazul sindromului down se manifestă prin prezența suplimentară a unei părţi sau a întregului cromozom 21. Mai exact, o persoană cu sindrom Down are „de două ori” cromozomul 21, având în total un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât este considerat normal. Unul din 700-800 copii se naște cu sindromul down, la nivel mondial. Cel mai dureros e să afli că în lumea întreagă 95-98% dintre acești copii minunați sunt avortați. Din păcate adesea ori părinții nu au susținerea sistemul medical.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.