Avocații BNM ne-a trăsnit de câteva zeci de miliarde de lei, de un miliard de lei, le-a furat și noi încă îi plătim avocatul, a spus Igor Dodon

Președintele țării, Igor Dodon, susține că statul achită milioane de lei pentru avocații foștilor guvernatori și viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) inculpați în dosarul fraudei bancare. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, independența BNM trebuie asigurată, însă dacă în judecată se va dovedi vinovăția acestora, ei trebuie să întoarcă statului milioanele cheltuite pe avocați.

”BNM este o structură independentă, dar nu trebuie să admitem formarea unui stat în stat. Nu vreau să critic BNM, dar apare întrebarea logică. În legea cu privire la BNM este scris că BNM acoperă cheltuielile avocaților în caz dacă cineva dintre angajați este chemat în judecată. Acum îmi pun întrebarea: un fost guvernator sau un viceguvernator, este evident că a participat la furtul miliardului, BNM din banii noștri îi plătește avocatul care costă milioane de lei. Adică ne-a trăsnit de câteva zeci de miliarde de lei, de un miliard de lei, le-a furat și noi încă îi plătim avocatul”, a spus Dodon.

Președintele susține că în această situație întrebarea premierului este logică, în condițiile în care Guvernul caută bani să achite salariile.

”Dar aici stau niște băieți deștepți care au participat în toate aceste scheme, iar acum statul le achită avocații. Dacă este decizia finală a judecății, banii trebuie întorși statului, iar vinovatul să stea la pușcărie”, a spus președintele.

Doi foști guvernatori și mai mulți viceguvernatori ai BNM sunt anchetați de procurori în dosarul fraudei bancare. Premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va veni cu un proiect de lege prin care se va propune ca angajații BNM care încalcă legea să nu vor mai fie apărați din bugetul statului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.