Republica Moldova ar trebui să se ghideze după Convenția ONU privind statutul refugiaților în cazul în care Ucraina îi va cere să extrădeze bărbați care se ascund de mobilizare, a declarat fostul reprezentant al Republicii Moldova la CEDO și fost ministru al justiției, Stanislav Pavlovschi, transmite enews.md.
“Statutul juridic al refugiaților este reglementat de Convenția ONU din 1951, iar cazurile lor sunt gestionate de Înaltul Comisariat ONU. Cred că toate problemele privind refugiații, iar toți cei care părăsesc Ucraina sunt refugiați, ar trebui să fie rezolvate în coordonare cu Înaltul Comisariat ONU”, a declarat Pavlovschi pentru eNews. El a subliniat, de asemenea, că “Convenția nu operează cu noțiunile de evazioniști sau oameni de afaceri ilegali. Mai mult, nu face distincție între bărbați și femei. Toți au drepturi egale.
Vă reamintim că, din februarie, autoritățile ucrainene încearcă să găsească o modalitate de a readuce în țară bărbații de vârstă de recrutare care se ascund de mobilizare în alte țări sub pretextul că sunt refugiați sau pe baza unor certificate false de ineligibilitate militară. În martie, mai multe canale Telegram au publicat o copie a unei solicitări din partea Biroului președintelui Ucrainei către Institutul Național pentru Studii Strategice (NISI) de a elabora un mecanism de mobilizare a cetățenilor care au părăsit Ucraina după 24 februarie 2022, precum și răspunsul NISI, care sugera să se acorde atenție refugiaților din Moldova, România, Bulgaria și Turcia.
La sfârșitul lunii august, șeful fracțiunii Slujitorul Poporului din parlament, David Arahamia, a declarat că extrădarea evazioniștilor în Ucraina a fost posibilă deoarece “direcția asistenței juridice internaționale a devenit acum foarte puternică”. El a adăugat că este vorba despre responsabilitatea pentru mită, falsificarea de documente și sustragerea de la mobilizare. “Agențiile de aplicare a legii pot solicita extrădarea unor astfel de persoane și le pot aduce în Ucraina pentru ca acestea să fie trase la răspundere”, a declarat Arahamia.
În primele zile ale lunii septembrie, Polonia a început să extrădeze în Ucraina bărbați care au plecat ilegal în străinătate. Polonia a informat că a expulzat deja cetățeni ucraineni care au introdus ilegal imigranți în Europa.
După cum a relatat Real Time, de la începutul războiului, aproximativ 15.000 de evazioniști au fost reținuți în timp ce încercau să părăsească Ucraina.
La 16 septembrie, serviciul de presă al Serviciului de stat pentru frontierele de stat al Ucrainei a raportat că în regiunea Odesa au fost găsiți și reținuți 18 cetățeni ucraineni, care intenționau să treacă ilegal frontiera.
“S-a dovedit că locuitorii din regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Kiev, Kirovograd și Odesa, au decis să ajungă ilegal în străinătate pentru a evita recrutarea. Pentru a face acest lucru, au contactat organizatorii prin intermediul internetului, care le-au spus ce trebuie să facă și le-au indicat rutele de călătorie. Pentru aceasta, “călătorii” trebuiau să plătească până la 5.000 de dolari fiecare”, se arată în raport, citat de Interfax-Ucraina.
De asemenea, Poliția de Frontieră din Moldova a raportat în repetate rânduri reținerea organizatorilor migrației ilegale din Ucraina. Potrivit acestui serviciu, din 24 februarie 2022 până la sfârșitul aceluiași an, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat din Ucraina 664.059 de cetățeni ucraineni, inclusiv 198.652 de minori. În același timp, la frontiera cu Republica Moldova au ajuns pe jos 201.082 de ucraineni.
0 Comment