Anul Nou pe stil vechi a fost sărbătorit cu fast la Orhei: colindătorii din tot raionul au umplut de magie și bucurie Piața Vasile Lupu

Sărbătoarea Sfântului Vasile și Anul Nou pe stil vechi a fost marcată în municipiul Orhei în cadrul unui spectacol plin de culoare și voie bună în Piața Vasile Lupu. Artiști amatori și cete de colindători din orașul și satele raionului Orhei au interpretat colinde tradiționale și melodii populare, aducând bucurie și căldură în inimile orheienilor.

Evenimentul a început cu parada Fanfarei Moșilor Crăciuni ai Centrului raional de cultură din Orhei “Andrei Suruceanu”. Muzicienii au mărșăluit de la Biserica „Sfântul Nicolae” până în Piața Vasile Lupu, însoțiți de colectivele artistice din raionul Orhei și întreaga conducere a municipiului și a raionului Orhei, invitând toți trecătorii la concert.

Dansul Caprei a dat start petrecerii Sfântului Vasile, dansatorii reușind, încă din primele secunde, să impresioneze prin energie și talent. Costumele bogat decorate, completate cu măști și coarne, au făcut reprezentația autentică și dramatică.

Ulterior,  deghizată în personaje folclorice, o ceată de urători a interpretat Plugușorul – o tradiție de Sfântul Vasile, urându-le orheienilor sănătate, noroc, recolte bogate și bunăstare în noul an.

Primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, i-a felicitat pe orheieni cu ocazia Noului An pe stil vechi, urându-le sănătate și bunăstare. În acest context, a vorbit despre transformările frumoase prin care a trecut Orhei în ultimii opt ani, perioadă în care a fost gestionat de echipa lui Ilan Șor, și a dat asigurări că proiectele frumoase vor continua și în 2024.

“Orașul Orhei va deveni mai colorat, mai confortabil, mai modern. Avem voință, avem capacități, avem experiență – și cel mai important, susținerea Dumneavoastră! Vă mulțumim pentru că aveți încredere în echipa noastră și susțineți proiectele frumoase. Îi mulțumim, cu această ocazie, și politicianului și filantropului Ilan Șor, care a contribuit enorm pentru ca municipiul Orhei să fie astăzi cel mai frumos, mai modern și cel mai vizitat oraș din Republica Moldova. Împreună cu echipa lui Ilan Șor, vom depune toate eforturile ca să sporim confortul și bunăstarea Dumneavoastră și în 2024”, a declarat Tatiana Cociu.

Viceprimarul Cristina Cojocari a mulțumit artiștilor și ansamblurilor muzicale locale pentru că au creat și menținut magia sărbătorilor de iarnă în orașul Orhei. De asemenea, ea și-a manifestat recunoștința pentru păstrarea și perpetuarea culturii și tradițiilor moldovenești.

“Tradițional, echipa lui Ilan Șor, la sfârșit de an, se străduie să adune în Piața Vasile Lupu toate ansamblurile folclorice din raionul Orhei. Pentru că ne dorim să vă oferim o serbare de Anul Nou memorabilă, cu colinde, urări, voie bună. Este un prilej perfect pentru a promova cultura și tradițiile noastre, și anume Dumneavoastră, stimați artiști, sunteți cei care păstrați cu sfințenie și perpetuați valorile neamului nostru, dragostea față de țara și neam, a menționat Cristina Cojocari.

Viceprimarul Valerian Cristea a subliniat că echipa lui Ilan Șor tinde să facă din Orhei un loc unde locuitorii să se simtă mândri și fericiți.

“Mă bucur ca avem posibilitatea și în 2024 să promovăm proiecte frumoase și să facem din municipiul Orhei unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa. Împreună cu primarul de onoare, Ilan Șor, ne angajăm să continuăm dezvoltarea orașului și să aducem bunăstare în viețile Dumneavoastră. Să dea Dumnezeu să fie pace în țară și în lume și toți copiii să fie fericiți”, a spus Valerian Cristea.

Natalia Railean, vicepreședinta raionului Orhei, a transmis un mesaj de recunoștință artiștilor și ansamblurilor folclorice din orașul și raionul Orhei, pentru păstrarea și perpetuarea valorilor și tradițiilor moldovenești.

“Mulțumesc cetelor de colindători și urători pentru frumoasa atmosferă și reprezentațiile excepționale din perioada sărbătorilor de iarnă. Vă dorim sănătate, iar în casele Dumneavoastră să domnească binele, înțelegerea, armonia. Să fie pace și liniște în familiile Dumneavoastră. Suntem un neam cu tradiții frumoase, iar datoria noastră este să le păstrăm și să le perpetuăm”, a menționat Natalia Railean.

Formațiile artistice locale din Orhei au fost apreciate și recompensate pentru că au creat și au menținut o atmosferă magică în perioada sărbătorilor de iarnă. În semn de recunoștință, primăria le-a oferit diplome de apreciere, premii bănești și colaci.

“Aceste colective artistice au adus lumină în inimile noastre în timpul sărbătorilor de iarnă, și au reprezentat cu mândrie moștenirea noastră culturală bogată. Le mulțumim pentru efortul și talentul lor extraordinar, și pentru că au creat și menținut magia sărbătorilor de iarnă în municipiul Orhei”, a spus Elena Guler, șefa Direcției Cultură Orhei.

Sărbătoarea Sfântului Vasile a fost specială pentru toți copiii prezenți, datorită lui Mr. Orhy, care le-a împărțit daruri. Gestul a fost însoțit de râsete și exclamații de bucurie, iar fericirea de pe fețele celor mici i-a emoționat pe părinți, bunei și bunici.

Artista Doina Arsene, apreciată pentru talentul său remarcabil, a oferit un cadou muzical orheienilor în seara Sfântului Vasile. Ea interpretat colinde de suflet, hore și sârbe tradiționale, aducând bucurie în inimile celor prezenți. Datorită vocii sale expresive și calde, interpreta a reușit să scoată în evidență frumusețea tradițiilor sărbătorilor de iarnă.

Seara Sfântului Vasile a culminat cu un spectacol muzical incandescent, oferit de talentații artiști și formații muzicale din raionul Orhei. Repertoriul variat a inclus genuri muzicale diverse, de la folclor local și muzică tradițională, până la melodii moderne și ritmuri populare. Tineri și adulți au fredonat în unison cântecele interpretate de artiști, transformând piața Vasile Lupu într-un mare ring de dans.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.