Analiști politici: Cobzac are șanse mai mari să câștige alegerile de la Hâncești decât reprezentanta PAS, Olesea Stamate

Dispersarea forțelor politice de pe segmentul european nu va aduce nimic bun pentru dreapta politică, iar decizia PPDA de a-l susține pe Grigore Cobzac la scrutinul parlamentar din circumscripția nr. 38 – Hîncești îi crește acestuia șansele la victorie. Totodată, după dispariția pericolului lor comun, odată cu plecarea lui Vlad Plahotniuc din R. Moldova, PAS și PPDA nu-și mai văd rostul într-un bloc politic. sunt câteva dintre opiniile exprimate de analiștii politici Igor Boțan și Anatol Țăranu, solicitați de Cotidianul.md să comenteze recenta decizia a Platformei DA și eventualele efecte ale acesteia, transmite stiridinmoldova.md cu referire la cotidianul.md.

„Cred că susținerea PPDA-ului pentru Cobzac ridică șansele lui de a câștiga circumscripția, chiar dacă fărâmițarea excesivă a flancului europenist și unionist în această circumscripție va crea probleme pentru oricare dintre candidații acestui segment electoral, iar motivele pentru care au făcut PPDA-ul să ia această decizie sunt multiple”, este de părere Anatol Țăranu.

„Motivele sunt multiple”

Potrivit lui Anatol Țîranu, decizia Platformei DA a survenit ca urmare a lipsei de comunicare între PPDA și PAS, a șanselor mai mari de câștig ale lui Cobzac și din motiv că formțiunea nu avea un candidat la acest scrutin.

„Primul motiv este că interiorul blocului ACUM nu există o comunicare care permite coordonarea acținilor comune, inclusiv a celor electorale, și al doilea motiv nu mai puțin serios este că Cobzac are șanse mai mari în ceastă circumscripție decât reprezentanta PAS, Olesea Stamate. Din acest punct de vedere, această decizie a PPDA este una judicioasă și cred că încă un motiv care a făcut PPDA să ia această decizie este lipsa unui candidat cu șanse al PPDA-ului în această circumscripție”, a mai spus analistul.

Igor Boțan, despre susținerea lui Cobzac de către PPDA

„Această decizie e dovada existenței neînțelegerilor dintre cei doi parteneri care au fost împreună timp de patru ani, dar acum au viziuni diferite asupra modului în care trebuie să coopereze și pe cine trebuie să promoveze. Este evident că după ce a dispărut pericolul lor comun, a plecat domnul Plahotniuc din țară, aceste două entități nu-și mai văd rostul într-o alianță sau într-un bloc politic, și acest lucru este regretabil pentru că dispersarea forțelor politice pe segmentul european numai bine nu poate aduce acestui curent politic. El este flancat din stânga de socialiști, din dreapta de unioniști, și unii și alții au pretenții față de acest curent politic și prestația lui, de aceea nimic bun acest lucru nu promite pentru curentul politic europenist din R. Moldova”, a spus Igor Boțan pentru Cotidianul.md.

„Separat, PAS și PPDA au un potențial sub cel al democraților”

Potrivit lui, PAS și PPDA, ca partide separate, au un potențial inferior democraților la alegerile parlamentare noi de la Hîncești.

„Este evident acest lucru. Separat, potențial fiecărei formațiuni este cu mult sub potențialul Partidului Democrat. Împreună, la alegerile locale ei au obținut un rezultat mai bun decât democrații. Mă refer la alegerile la consiliile locale și la consiliul raional. La primari, oricum, democrații au fost peste ei. Un rezultat aproape de două ori mai bun decât cei din blocul ACUM.

Dacă vor fi separați, sigur că vor avea de suportat consecințele. Iar consecințele pe care le vor suporta la alegerile din circumscripția nr. 28 sper să-i învețe ceva pentru viitoarele bătălii electorale, în special pentru alegerile din toamnă pentru funcția de șef al statului”, a mai spus analistul politic.

Amintim că duminică, 9 februarie, Platforma DA a anunțat că îl va susține pe candidatul independent, Grigore Cobzac, la alegerile parlamentare noi din 15 martie din circumscripția nr. 28 – Hîncești.

Cei din Platforma DA au făcut un apel către PAS pentru a o retrage pe Olesea Stamate din cursa electorală.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.