Amnesty International critică noua definiţie a violului în proiectul de Cod Penal din Grecia

ONG-ul Amnesty International a criticat miercuri noua definiţie a violului în Codul Penal propusă de guvernul grec şi care stabileşte că o asemenea infracţiune este comisă numai atunci când există şi violenţă fizică, fapt care în opinia ONG-ului contravine Convenţiei de la Istanbul, care cere ca definiţia violului să plece de la lipsa consimţământului, transmite stiridinmoldova.md.

Într-un comunicat, Amnesty International califică drept „inacceptabilă” definiţia violului propusă pentru Codul Penal din Grecia şi consideră că aceasta „nu restrânge cultura violului în societatea greacă”, iar o adoptare a ei va duce la „creşterea impunităţii” pentru acest delict.

Mai mult, ONG-ul aminteşte că statele care au aderat la Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) trebuie să-şi adapeze legislaţia conform acestui document care defineşte violul pe baza lipsei consimţământului.

După ce proiectul noului Cod Penal grec a fost publicat în luna martie, grupuri feministe şi organizaţii ale societăţii civile au cerut insistent ca acesta să nu fie adoptat şi au propus schimbări pe care Ministerul grec al Justiţiei le-a ignorat, mai spune ONG-ul Amnesty International.

Parlamentul de la Atena se va pronunţa miercuri prin vot asupra adoptării noului Cod Penal.

Convenţia de la Istanbul a fost până în prezent ratificată de 20 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv de România (în luna mai 2016).

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.