Acum 30 de ani a dus la crearea World Wide Web

Când Tim Berners-Lee, absolvent de Oxford, şi-a prezentat la CERN, în urmă cu 30 de ani, propunerea pentru un sistem de management al informaţiei, e puţin probabil să fi anticipat puterea şi impactul pe care Web-ul le vor avea în societate, transmite stiridinmoldova.md.

La 30 de ani de crearea World Wide Web, principalele momente ale evoluţiei şi dezvoltării sale:

Martie 1989 – O propunere redactată de Tim Berners-Lee privind managementul informaţiei a fost comunicată în cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) pentru a primi feedback din partea colegilor.

Octombrie 1990 – Berners-Lee începe să lucreze la un browser şi la un editor destinate utilizatorilor, cu interfaţă grafică de tip hipertext (GUI), folosind computerul său NeXT Cube şi sistemul de operare NeXTStep. Denumeşte proiectul „WorldWideWeb”.

August 1991 – Fişierele din cadrul proiectului devin accesibile pe internet.

Mai 1992 – Pei Wei, student la informatică şi membru al clubului de programare eXperimental Computing Facility de la Universitatea Berkeley din California, şi-a prezentat browser-ul, botezat „Viola”, pentru a fi folosit în versiunea de test a proiectului.

Februarie 1993 – National Centre for Supercomputing Applications (NCSA) a lansat versiunea alpha a „Mosaic for X”, creat de Marc Andreessen, care va deveni browser-ul folosit la popularizarea Web-ului, licenţiat ulterior de Microsoft în scopul creării browser-ului său Internet Explorer.

Aprilie 1993 – CERN declară că tehnologia WWW va putea fi folosită în mod gratuit de către oricine, fără ca organizaţia să perceapă vreo taxă.

Mai 1994 – Are loc prima Conferinţa Internaţională WWW la sediul CERN din Geneva.

Octombrie 1994 – Este fondat Consorţiul World Wide Web (W3C), o comunitate internaţională care are drept obiectiv dezvoltarea de standarde pentru World Wide Web.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.