A fost redeschisă la Londra „Capela Sixtină a Marii Britanii”

O sală elaborată, supranumită „Capela Sixtină a Marii Britanii” datorită interiorului şi a tavanului în stil baroc, îşi redeschide porţile după terminarea unui proiect de conservare care a durat doi ani, transmite stiridinmoldova.md.

Sala Pictată a Vechiului Colegiu Naval Regal din secolul al XVII-lea din Greenwich este decorată cu opere ale artistului britanic James Thornhill, realizate între anii 1707 şi 1726.

Responsabilul pentru lucrările de conservare, Will Palin, a declarat că opera – care scoate în evidenţă puterea navală şi înfăţişează totodată monarhi şi personaje mitologice – a fost curăţată, iar zonele din care s-a desprins vopsea au fost pictate.

Proiectul de renovare a costat 8,5 milioane de lire.

„A fost foarte stresant când au fost coborâte schelele, deoarece a existat acel un moment în care (ne întrebam) dacă va arăta într-un mod diferit de cum era când am început”, a declarat Palin pentru Reuters. „Însă, clipa în care tavanul a fost luminat, iar culorile au ieşit la iveală şi au fost dezvăluite vitalitatea şi bogăţia picturii, a fost foarte mişcătoare, m-am simţit destul de… emoţionat”, a adăugat el.

Directorul executiv al Vechiului Colegiu Naval Regal, Angela McConville, a declarat că această comparaţie cu Capela Sixtină de la Vatican, unde mulţimile de vizitatori stau aliniaţi la cozi pentru a admira frescele lui Michelangelo, se datorează faptului că sala „este cel mai semnificativ interior pictat din Marea Britanie”.

În opinia sa, suprafaţa de peste 3.700 de metri pătraţi acoperită cu picturi decorative reprezintă „o realizare extraordinară”, ce are o ”semnificaţie internaţională”.

„Thornhill a creat o distribuţie de personaje. El vrea să ilustreze o varietate de lucruri care se petreceau la acea vreme în Marea Britanie. Este o declaraţie epică a realizărilor culturale, navale şi maritime ale naţiunii”, a spus McConville.

Sala Pictată din Vechiul Colegiu Naval Regal, proiectat de Sir Christopher Wren, se redeschide sâmbătă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.