Peste 60 de mii de persoane vor beneficia de ajutor unic de sărbători

Încă aproape 61.000 de persoane vor beneficia de ajutorul unic de sărbători, în valoare de 600 de lei.

Este vorba despre persoanele care încasează alocaţii sociale de stat, altele decât cele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei.

Guvernul şi-a asumat astăzi răspunderea în acest sens, după ce Parlamentul şi-a încheiat activitatea. Banii vor fi acordaţi în ianuarie.

Ajutoarele vor ajunge la peste 8.000 de vârstnici, care au ieşit la pensie, dar nu primesc pensii, ci alocaţii sociale de câteva sute de lei, din cauza că nu au un stagiu complet de cotizare sau nu au putut demonstra cu acte că au lucrat.

De acest ajutor vor beneficia şi peste 47 de mii de persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, aproape 27 de mii sunt adulţi cu nevoi speciale din copilărie, iar peste 10 mii – copii cu dizabilităţi.

Câte 600 de lei vor primi şi cele peste cinci mii de persoane care şi-au pierdut întreținătorul.

Premierul Pavel Filip a explicat că acordarea ajutorului unic de sărbători a fost posibilă datorită măsurilor întreprinse de guvernare, care au adus încasări mai mari la buget.

“Am venit cu aceste reforme absolut deloc simple, ba dimpotrivă, pe alocuri complicate, dar iată că a venit anul 2018 şi aceste reforme au început a da efectele pozitive. Reformele care le facem, le facem pentru oameni. Pe acestă cale vreau să le mulţumesc cetăţenilor că au răbdat”, a menţionat Pavel Filip.

Şeful legislativului, Andrian Candu, a menţionat că, dacă deputaţii nu sunt de acord cu decizia executivului, pot depune o moţiune de cenzură cu semnăturile a cel puţin 26 de aleşi ai poporului.

“Potrivit procedurii de astăzi, de la ora 15:00, încep să curgă cele 72 de ore pentru ca dacă sunt deputaţi ce sunt împotriva acestei decizii să formuleze sau să depună moţiune de cenzură. În cazul în care până luni, la ora trei, se vor depune moţiune de cenzură, evident Parlamentul se va întruni în şedinţă pentru a dezbate această moţiune”, a declarat Andrian Candu, şeful legislativului.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate lua răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Executivul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

Pentru oferirea acestor ajutoare vor fi alocaţi 37 de milioane de lei din bugetul de stat. Ajutorul unic este acordat până în data de 27 decembrie. Cei care nu vor reuşi să ridice banii până la sfârşitul lunii, îi vor primii pe parcursul anului viitor atât la oficiile poştale, cât şi pe card.

Inţiativa de a oferi 600 de lei pentru masa de sărbătoare a venit din partea președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.