Angela Munteanu-Pojoga cere demisia lui Andrei Pavaloi: “un șef de direcție interimar cu istorii penale”

“Cer primarului Ion Ceban luare de atitudine. Demiteți oamenii iresponsabili și corupți. Distrugeți acest cuib al interimatelor. Organizați concursuri transparente. Angajați oameni profesioniști și responsabili, pentru că asta ați promis chișinăuienilor”, Angela Munteanu-Pojoga

Licitații obscure și cu iz penal, așa poate fi caracterizată situația la capitolul „achiziții publice pentru alimentația copiilor” din grădinițele din Chișinău. Agenți economici care câștigă pe bandă rulantă licitațiile și funcționari municipali neonești, printre care și Andrei Păvăloi, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) Chișinău, care are în spate o istorie penală – aceștia sunt „eroii” scandalului-monstru. Pentru ei mai presus de toate sunt profiturile obținute prin înțelegeri și scheme, dar nu sănătatea copiilor cetățenilor. 

Oamenii legii au realizat 46 de percheziții, au pornit 30 de cauze penale cu 23 de bănuiți, iar 17 persoane au fost reținute în contextul dosarului numit generic „licitații trucate”. Nimeni nu știe exact cât timp, prin aceste scheme, pe masa copiilor ajungeau alimente de o calitate îndoielnică.

„Au făcut business pe sănătatea copiilor noștri”, declară consilierul municipal PAS, Angela Munteanu-Pojoga într-o înregistrare video publicată pe Facebook. Cât despre rolul evident al factorilor decizionali ai DGETS, printre care și penalul Păvăloi, în aceste scheme spune că e „lupul pus paznic la stâna cu oi”. 

Angela Munteanu-Pojoga se întreabă revoltată de ce DGETS nu a elaborat încă o „listă neagră” a agenților economici răuvoitori și iresponsabili, iar caietul de sarcini pentru achiziții nu stipulează că agenții economici dubioși trebuie eliminați din procesul de aprovizionare a grădinițelor cu alimente. 

„De ce DGETS își permite contracte pentru servicii de avocatură de circa 70mii de leii, în timp ce în această direcție există un serviciu juridic cu doi juriști”, se mai întreabă consilierul PAS. 

Potrivit ei, șeful interimar al DGETS, Andrei Păvăloi, tăinuiește informațiile de jurnaliști, sugerând că acesta e un personaj-cheie în toate aceste scheme. 

„Cum e posibil ca un șef de direcție interimar cu istorii penale să-și permită să refuze jurnaliștilor prezentarea copiilor contractelor de achiziție, pe motiv că ar fi un secret comercial. Despre ce respectare a principiului transparenței în achiziții publice vorbim”, afirmă Angela Munteanu-Pojoga, cerând primarului Ivan Ceban să demită oamenii corupți și să distrugă „cuibul interimatelor”. 

Precizăm că investigațiile jurnalistice despre licitațiile trucate au scos la iveală faptul că unii agenți economici favorizați câștigă licitațiile și furnizează în grădinițe produse alimentare îndoielnice sau al căror termene de valabilitate expiră. Astfel, DGETS a acceptat oferta unui agent economic („Pascolina” SRL) de a livra până 30 iunie 2021 fileu de pește care expiră în aprilie 2021 pentru copiii din grădinițele din Chișinău. În lista agenților economici implicați în scandalul-monstru, publicată de CNA, se numără și „Lovis Angro” SRL, care continuă, într-o veselie, să câștige pe bandă rulantă licitații cu statul. De la începutul anului are deja câștigate 150 de licitații în sumă de 25 mil. de lei. 

Și anterior numele lui Andrei Păvăloi a apărut în scandaluri răsunătoare. Asta se referă și la perioada în care a fost șef al direcției pentru educație din sectorul Râșcani. Mișmașurile și schemele, potrivit investigațiilor, erau la ordinea zilei. Și aici „magicianul” Păvăloi aplica schemele la licitațiile pentru produselor alimentare. În consecință, copiii erau hrăniți cu produse expirate sau alterate. Acesta a știut să ocolească procedurile de achiziții publice, iar printre procedee se număra și micșorarea artificială a pragului financiar al achiziției, astfel ca să fie evitată procedura Cererii Ofertelor de Prețuri Fără (COPF) Publicare.

Presa a scris cu lux de amănunte și despre un „trecutul glorios” al lui Păvăloi, când acesta era președintele sindicatelor din Școala Profesională nr. 2 din Chișinău. Jurnaliștii au publicat mai multe mărturii ale unor foste eleve, potrivit cărora Păvăloi practica șantajul, consuma alcool și avea tentații perverse în raport cu elevele din căminele instituției de învățământ.

Andrei Pavaloi a fost numit șef interimar la Direcția Educație a Primăriei Chișinău în ianuarie 2020. Până atunci făcuse parte din echipa PL, iar în ultima vreme este fidel PSRM și primarului socialist Ivan Ceban.

Andrei Pavaloi

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.